4 απλά tips που κάνουν την καθαριότητα του σπιτιού παιχνιδάκι

0

ΟΚ, το καθάρισμα του σπιτιού δεν είναι και το πλέον ευχάριστο πράγμα μέσα στην καθημερινότητά μας. Από την άλλη όμως, είναι εκ των πραγμάτων απολύτως απαραίτητο κι εάν ακολουθήσουμε τις παρακάτω απλές συμβουλές μπορεί να γίνει και πολύ ευκολότερο:

1. Καθαρίζουμε τους λεκέδες όσο πιο  ά μ ε σ α  γίνεται

Εάν υπάρχει κάτι στην καθαριότητα του σπιτιού που απαιτεί άμεση αντίδραση είναι η γρήγορη αντιμετώπιση των λεκέδων – τη στιγμή σχεδόν που συμβαίνουν. Έριξε το παιδί λίγο γάλα κάπου; Κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να ‘μαζέψουμε’ το λεκέ άμεσα – μόλις αντιληφθούμε το πρόβλημα. Εάν αφήσουμε το λεκέ να χρονίσει τότε ο κόπος και η προσπάθεια που θα απαιτηθεί στη συνέχεια για να τον καθαρίσουμε θα είναι πολλαπλάσιος. Άσε που και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αμφίβολο.

2. Μοιραζόμαστε τις δουλειές

Στις οικογένειες πρέπει όλοι να έχουν το δικό τους ρόλο και τις δικές τους ευθύνες στο καθάρισμα του σπιτιού. Ανάλογα με την ηλικία φυσικά γίνεται και ο καταμερισμός των εργασιών. Έτσι, με σωστό συντονισμό τα πράγματα τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο κόπο ενώ και τα παιδιά αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία το δικό τους μερίδιο υπευθυνότητας – κάτι που εκτός των άλλων θα τους βοηθήσει πολύ και στη μετέπειτα ζωή τους.

3. Κάνουμε από λίγη καθαριότητα καθημερινά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθαριότητα του σπιτιού είναι ότι συνήθως αφήνουμε τις δουλειές να συσσωρεύονται με αποτέλεσμα όταν θα έρθει η ώρα να τις κάνουμε το πράγμα να μας φαίνεται (και δικαιολογημένα) βουνό. Ας αλλάξουμε πολιτική λοιπόν. Ένα τεταρτάκι την ημέρα αφιερωμένο στο καθάρισμα του σπιτιού, με στοχευμένες κινήσεις και καλή οργάνωση θα κάνει τα πράγματα πολύ ευκολότερα.

4. Εκμεταλλευόμαστε τα Σαββατοκύριακα

Προσοχή. Κανείς δε λέει ν’ αφιερώσουμε στην καθαριότητα όλο το Σαββατοκύριακό μας το οποίο φυσικά περιμένουμε πως και πως τις εργάσιμες ημέρες που έχουν προηγηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ αφιερώσουμε ένα δίωρο μέσα στο διήμερο κι όλα θα γίνουν ευκολότερα για την υπόλοιπη εβδομάδα. Αλλά ένα δίωρο με σωστή οργάνωση, καλό επιμερισμό της δουλειάς και σωστές προτεραιότητες. Γιατί το Σαββατοκύριακο είμαστε πάντα πιο ξεκούραστοι και σε πολύ καλύτερη διάθεση. Είναι λοιπόν η ιδανική περίοδος μέσα στην εβδομάδα για να γίνουν οι χοντρές δουλειές του σπιτιού όσον αφορά την καθαριότητά του.

Γιατί τελικά, η καθαριότητα του σπιτιού δεν απαιτεί τόσο πολύ κόπο, όσο οργάνωση αλλά και εξυπνάδα στο πως θα εξοικονομήσουμε το χρόνο που πρέπει να της αφιερώσουμε.

  Σιγυρίζοντας το σπίτι: 10 άχρηστα πράγματα που πρέπει να πετάξουμε

Κοινοποίηση