Αγορά φωτιστικού: τι πρέπει να γνωρίζουμε

0

Για να αγοράσουμε το κατάλληλο φωτιστικό για το χώρο μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας μία σειρά από δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Πιο συγκεκριμένα: 

1. Ο χώρος που θα τοποθετηθεί το φωτιστικό.

Άλλα φωτιστικά είναι κατάλληλα για ένα χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων ή ένα υπνοδωμάτιο κι άλλα για ένα σαλόνι. Άλλα φωτιστικά κάνουν για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού κι άλλα για τους εσωτερικούς ακόμη κι όταν πρόκειται για της ίδιας κατηγορίας φωτιστικά – π.χ. οροφής. Ο συγκεκρικένος χώρος που θα τοποθετηθεί λοιπόν αποτελεί ένα πρώτο βασικό κριτήριο για την αγορά του φωτιστικού.

2. Ο  φωτισμός που θα πρέπει να προσφέρει το  φωτιστικό στο χώρο μας.

Πρέπει να έχουμε εξαρχής στο μυαλό μας τις διαστάσεις του συγκεκριμένου χώρου που θα πρέπει να καλύψει το φωτιστικό καθώς και την ισχύ σε Watt που είναι ικανοποιητική για το συγκεκριμένο χώρο. Αντίστοιχα, κάθε φωτιστικό αναφέρει πλέον στις προδιαγραφές του το μέχρι πόσα Watt αλλά και τι τύπου λάμπες μπορεί να δεχθεί. Εάν αναγράφονται π.χ. 60W αυτή είναι και η μέγιστη ισχύς που πρέπει να έχει η λάμπα που μπορούμε να επιλέξουμε γι’ αυτό το φωτιστικό. Προσοχή όμως:  τα Watt αυτά αφορούν τις κλασικές παλιές λάμπες. Οι νέες τύπου λάμπες (όπως led κλ.π.) που τις αντικαθιστούν σιγά – σιγά ολοκληρωτικά, αναγράφουν 2 τιμές: αυτήν που αντιστοιχεί σε μία λάμπα παλιού τύπου π.χ. 20W και τον πραγματικό φωτισμό (αντίστοιχης ‘παλιού τύπου’ λάμπας) που προσφέρουν και ο οποίος είναι πολλαπλάσιος (π.χ. 100W) και είναι κι αυτός που θα δώσουν όντως στο χώρο μας. Έτσι λοιπόν, ένα φωτιστικό μπορεί να αναγράφει στις προδιαγραφές του ότι φιλοξενεί λάμπες έως 60W, στην πραγματικότητα όμως ο φωτισμός που θα προσφέρουν οι συγκεκριμένες νέου τύπου λάμπες είναι πολύ μεγαλύτερος καλύπτοντας ακόμη και απαιτητικών διαστάσεων δωμάτια.

3. Η χρήση την οποία θα εξυπηρετήσει ο φωτισμός στο συγκεκριμένο δωμάτιο

Διαφορετικό φωτιστικό θα πρέπει να επιλέξουμε για το παιδικό δωμάτιο όπου απαιτείται φωτισμός που θα πρέπει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών για το καθημερινό διάβασμα και διαφορετικό στο υπνοδωμάτιο των γονέων ή στο χωλ και το σαλόνι. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο του καταστήματος φωτιστικών και δίνοντάς του την ανάλογη πληροφορία να τον αφήσουμε να μας υποδείξει τις καλύτερες επιλογές για τη συγκεκριμένη χρήση. Άλλωστε ακόμη κι όταν επιλέγουμε λάμπα για ένα φωτιστικό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το τι είδους φωτισμό χρειαζόμαστε. Έτσι, π.χ. για το διάβασμα καλύτερες θεωρούνται οι λάμπες που δίνουν ψυχρό και λευκό φως.

4. Η αισθητική του χώρου την οποία έρχεται να συμπληρώσει ή να τονίσει ένα φωτιστικό. 

Το φωτιστικό μας θα πρέπει να ταιριάζει στην όλη αισθητική του δωματίου αλλά και του χώρου μας γενικότερα. Έτσι, θα πρέπει η επιλογή μας ν’ αποτελέσει τη συνέχεια άλλων επιλογών που έχουμε κάνει προηγουμένως σε αυτόν όπως των επίπλων ή το χρώματος στους τοίχους. Εάν πάλι θέλουμε να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε μία αντίθεση με τον υπόλοιπο διάκοσμο καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό καθώς μία αντίθεση για να δουλέψει καλά αισθητικά και να μην προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο, χρειάζεται σίγουρα τη γνώση κι εμπειρία ενός επαγγελματία.  

Και ορισμένα Tips για τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου:

– Τα μπρούτζινα θεωρούνται γενικότερα τα πλέον ανθεκτικά αλλά είναι και τα ακριβότερα.

– Ανθεκτικά είναι επίσης και τα καλής ποιότητας πλαστικά φωτιστικά.

– Οι χελώνες είναι μία καλή επιλογή κυρίως για τοιχία και διαδρόμους και προσφέρουν συμπληρωματικό φωτισμό.

– Για φωτιστικά εξωτερικού χώρου σε σημεία που παίζουν παιδιά είναι προτιμότερο να επιλέξουμε πλαστικά φωτιστικά. 

– Εάν θέλουμε δυνατό φωτισμό σε κάποιον εξωτερικό χώρο θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τον τύπο της λάμπας και τα Watt που ‘σηκώνει’ το φωτιστικό. Γιατί, γενικά, τα φωτιστικά εξωτερικών χώρων δεν προσφέρουν ιδιαίτερα δυνατό φωτισμό. 

 

Κοινοποίηση