Θερμοστατικές Βαλβίδες: μία λύση για εξοικονόμηση ενέργειας

0

Οι θερμοστατικές βαλβίδες ή θερμοστατικές κεφαλές είναι μία πολύ καλή επιλογή στην προσπάθειά μας να εξοικονομήσουμε  ενέργεια και να έχουμε οικονομία στη θέρμανση παρότι ακόμη δεν έχουν γνωρίσει την εκτεταμένη χρήση που θα έπρεπε. Ας δούμε όμως πως λειτουργούν και πως μπορούν να μας βοηθήσουν :

1. Τι είναι:

Οι θερμοστατικές βαλβίδες ή κεφαλές είναι συσκευές που τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν τη ροή του ζεστού νερού με βάση τη θερμοκρασία του συγκεκριμένου χώρου που βρίσκεται το σώμα.

2. Γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας:

Οι κεντρικοί θερμοστάτες βρίσκονται σ' ένα συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού – συνήθως το σαλόνι και ρυθμίζουν την έναρξη ή μη της λειτουργίας του καλοριφέρ σε όλο το σπίτι με βάση τη θερμοκρασία του συγκεκριμένου χώρου. Η θερμοκρασία όμως από δωμάτιο σε δωμάτιο έχει αποκλίσεις και μάλιστα σημαντικές – ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για μονοκατοικίες όπου τα δωμάτια μπορεί να βρίσκονται και σε ξεχωριστά επίπεδα.

Οι θερμοστατικές βαλβίδες λοιπόν επιτρέπουν ή μη τη λειτουργία του θερμαντικού σώματος στο οποίο είναι τοποθετημένες με βάση τη θερμοκρασία του συγκεκριμένου δωματίου κι όχι τη θερμοκρασία του χώρου που είναι τοποθετημένος ο κεντρικός θερμοστάτης και η οποία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως άλλη είναι η θερμοκρασία που έχει η κουζίνα όταν μαγειρεύουμε και άλλη αυτή του σαλονιού. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να καίει το σώμα του καλοριφέρ στην κουζίνα όταν η θερμοκρασία είναι τέτοια που αυτό δεν χρειάζεται;

3. Γιατί δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στις πολυκατοικίες:

Γιατί στις περισσότερες πολυκατοικίες η κατανομή της δαπάνης για θέρμανση γίνεται με βάση τις ώρες που το κάθε διαμέρισμα ζήτησε θέρμανση κι όχι με βάση το πόση ενέργεια ζήτησε. Οι θερμοστατικές βαλβίδες όμως είναι μία εξαιρετική λύση για οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και στα χρήματα που δίνουμε για θέρμανση στα καινούρια διαμερίσματα που έχουν ατομικούς λέβητες (π.χ. φυσικού αερίου) και βέβαια στις μονοκατοικίες.

 

* Κάποια ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις θερμοστατικές βαλβίδες:

Υπάρχουν χειροκίνητες κι αυτόματες βαλβίδες. Επίσης υπάρχουν θερμοστατικές βαλβίδες που ρυθμίζονται με τηλεχειριστήριο για ακόμη ευκολότερη χρήση.

Η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι πολύ απλή.

Είναι καλύτερο να μην τοποθετήσουμε θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα του δωματίου που βρίσκεται ο κεντρικός θερμοστάτης (δεν έχει νόημα άλλωστε).

Το κόστος τους είναι πολύ προσιτό και θα αποσβεστεί από την οικονομία που θα μας κάνουν. 

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε εδώ ένα video που μας δείχνει βήμα προς βήμα τη διαδικασία τοποθέτησης μίας θερμοστατικής βαλβίδας.

 

Κοινοποίηση