Πως να προετοιμάσουμε το σπίτι μας για το χειμώνα

0

 Η προετοιμασία του σπιτιού για το χειμώνα πρέπει να ξεκινάει πάντα αρκετές εβδομάδες νωρίτερα ώστε να είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχτούμε την περίοδο εκείνη του έτους που είναι η κατεξοχήν «περίοδος του σπιτιού» μιας κι εκεί θα περάσουμε το περισσότερο διάστημα του ελεύθερου χρόνου μας με την οικογένειά μας.

Ας δούμε λοιπόν ένα μικρό οδηγό με τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε ώστε το σπίτι μας να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις χειμωνιάτικες ημέρες:

1. Κάνουμε συντήρηση του καλοριφέρ.

Το Α και το Ω για να λειτουργεί σωστά το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μας είναι η σωστή συντήρηση του καυστήρα.  Μία φορά το χρόνο λοιπόν, όσο πιο έγκαιρα είναι δυνατόν, καλούμε τον ειδικό για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες. Η σωστή συντήρηση του καυστήρα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη θέρμανση, μικρότερη κατανάλωση αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του μηχανήματος – δηλαδή λιγότερα έξοδα γενικότερα.

Παράλληλα, προτού ξεκινήσουμε τη λειτουργία των καλοριφέρ κάνουμε ένα προσεκτικό εξαερισμό των σωμάτων ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοσή τους.

2. Καθαρίζουμε την καμινάδα του τζακιού και προμηθευόμαστε καυσόξυλα.

Ο σωστός καθαρισμός της καμινάδας από εξειδικευμένο τεχνίτη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία και απόδοσή του. Όσον αφορά τα ξύλα δε, πρέπει να τα προμηθευτούμε αρκετά νωρίτερα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι πραγματικά στεγνά ενώ παράλληλα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή τους για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του συγκεκριμένου τρόπου θέρμανσης ώστε εκτός από την υπέροχη θαλπωρή, που έτσι κι αλλιώς προσφέρει, να δίνει και ικανοποιητική ζέστη.

Μπορούμε να δούμε εδώ έναν πρακτικό οδηγό για το ποιά είναι τα καλύτερα ξύλα για το τζάκι μας.

3. Αναζητούμε τα σημεία του σπιτιού που μπορούν να προκαλέσουν απώλειες θερμότητας και κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Βασικότερος ύποπτος; Τα κουφώματα. Έτσι, εάν έχουμε νέου τύπου κουφώματα ελέγχουμε με προσοχή τα λάστιχα κι εάν εντοπίσουμε φθορές καλούμε έγκαιρα  κάποιον ειδικό. Εάν πάλι έχουμε παλαιού τύπου, επιλέγουμε κάποιες από τις λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά (όπως η αυτοκόλλητη ταινία) για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες θερμότητας. Δυστυχώς στα παλαιού τύπου κουφώματα, ο περιορισμός των απωλειών θερμότητας δεν είναι εφικτός στο μέγιστο βαθμό, μπορεί ωστόσο να περιοριστεί σημαντικά.

4. Κάνουμε εργασίες διόρθωσης της μόνωσης του σπιτιού.

Εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη μόνωση του σπιτιού, το φθινόπωρο είναι μάλλον η τελευταία μας ευκαιρία για να κάνουμε τις αναγκαίες επισκευές καθώς η ηλιοφάνεια είναι ακόμη αρκετή και οι βροχοπτώσεις (που είναι και ο μεγάλος εχθρός των εργασιών μόνωσης) πιο σπάνιες απ’ ότι το χειμώνα.

Υπάρχει κάποιο σημείο στην ταράτσα που βάζει νερά; Οι αρμοί στα πλακάκια της βεράντας είναι σαθροί και υπάρχει ο κίνδυνος να μπει υγρασία; Όλες οι απαραίτητες διορθωτικές εργασίες για ν’ αποδειχτούν αποτελεσματικές πρέπει να γίνουν πριν αρχίσουν η έντονη κακοκαιρία.  

5. Τακτοποιούμε την αποθήκη.

Το σημαντικότερο πράγμα που κάνει μία αποθήκη λειτουργική είναι η σωστή τακτοποίηση των πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτή.  Κι επειδή άλλες είναι οι προτεραιότητες του σπιτιού το καλοκαίρι κι άλλες το χειμώνα, κάνουμε έγκαιρα μία προσεκτική τακτοποίηση της αποθήκης μας προωθώντας στο βάθος ότι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο και φέρνοντας πιο μπροστά τα είδη που θα χρειαστούμε άμεσα το επόμενο διάστημα.

6. Βγάζουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα.

ΟΚ, το ξέρουμε ότι είναι μία πολύ κουραστική διαδικασία ιδιαίτερα για τις νοικοκυρές – δυστυχώς όμως είναι αναπόφευκτη. Εδώ το μυστικό είναι ένα: όσο πιο προσεκτικά τακτοποιούμε τα ρούχα της σεζόν που φεύγει, τόσο πιο εύκολη γίνεται η όλη διαδικασία την επόμενη φορά – όταν δηλαδή τα ρούχα που αποσύρθηκαν έρχονται και πάλι στην …πρώτη γραμμή.

7. Αλλάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού.

Άλλα τα χρώματα του καλοκαιριού κι άλλα του χειμώνα. Έτσι και χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές, μπορούμε με μία σειρά από απλές κινήσεις να έρθουμε πιο κοντά στη θαλπωρή που η μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι τη χειμωνιάτικη περίοδο, επιβάλει. Στρώνουμε σε καναπέδες και πολυθρόνες ριχτάρια σε χρώματα και υφή που ακολουθούν το πνεύμα του χειμώνα, εκπέμποντας ζεστασιά. Επιλέγουμε διακοσμητικά που ταιριάζουν στη συγκεκριμένη περίοδο (όπως κεριά) ενώ εάν θέλουμε να διατηρήσουμε και μία πράσινη νότα στο χώρο μας και την περίοδο χειμώνα, αγοράζουμε φυτά εσωτερικού χώρου.

8. Τέλος, τακτοποιούμε το χώρο του μπαλκονιού.

Την περίοδο του χειμώνα θα είναι μάλλον ελάχιστες οι στιγμές που θα περάσουμε στο μπαλκόνι το οποίο και αποτέλεσε την καρδιά του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, κάνουμε ένα γενναίο καθάρισμα του χώρου, σκεπάζουμε τα έπιπλα για να μειώσουμε τις φθορές τους από τις καιρικές συνθήκες και τοποθετούμε τις γλάστρες με τα φυτά μας σε σημεία όπου θα είναι προστατευμένα από τον παγωμένο αέρα.

Κοινοποίηση