Βασικές συμβουλές για να βάψουμε μόνοι μας το σπίτι

0
Το βάψιμο του σπιτιού είναι μία από τις δουλειές που πολλοί επιλέγουμε να κάνουμε μόνοι μας, χωρίς δηλαδή να καλέσουμε κάποιο μπογιατζή – ιδιαίτερα τώρα, στην περίοδο της οικονομικής στενότητας που διανύουμε. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις στη διαδικασία συμμετέχει όλη η οικογένεια! 
Ωστόσο, αν και το βάψιμο φαίνεται εκ πρώτης όψεως μία μάλλον εύκολη δουλειά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχει κι αυτό τα δικά του προαπαιτούμενα που πρέπει να γνωρίζουμε για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
 

Μια σειρά από βασικές συμβουλές λοιπόν που πρέπει να λάβει υπόψιν του κάθε …ερασιτέχνης μπογιατζής προτού ξεκινήσει το έργο του:

 

 
Προετοιμασία
 
Ελέγχουμε σχολαστικά ότι οι επιφάνειες που πρόκειται να βάψουμε είναι στεγνές, καθαρές και δεν έχουν σαθρά σημεία.
 
Σκεπάζουμε με προσοχή όλα τα έπιπλα και γενικότερα φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα αντικείμενα και επιφάνειες που είναι πιθανό να κινδυνεύσουν από …αδέσποτες πιτσιλιές. Καλύπτουμε δε, με ιδιαίτερη προσοχή το χώρο του πατώματος κάτω από το σημείο που πρόκειται να βάψουμε με κάποιο χοντρό νάυλον ή χαρτόνι συσκευασίας. 
 
Αφαιρούμε τα κάδρα και τα λοιπά αντικείμενα που κρέμονται στους τοίχους, βγάζουμε τα καρφιά στήριξης και στοκάρουμε με προσοχή τις τρύπες.
 
Εάν ο τοίχος που θα βάψουμε είναι σοβατισμένος πρόσφατα, θα πρέπει να έχει περάσει διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα από την ολοκλήρωση του σοβατίσματος, ώστε έχει να στεγνώσει καλά.
 
Διαβάζουμε με προσοχή όσα σχετικά με την προετοιμασία του χρώματος αναγράφονται στη συσκευασία του. Ενδεχομένως κάθε χρώμα να έχει διαφορετικές απαιτήσεις ανάμιξης και χρήσης από αυτές που γενικά γνωρίζουμε.
 
Συνήθως, δεν αραιώνουμε το χρώμα περισσότερο από 10% – εκτός κι εάν στη συσκευασία του αναφέρεται κάτι διαφορετικό.
 
Τα πλαστικά χρώματα τ' αραιώνουμε με καθαρό νερό βρύσης.
 
Κάνουμε ένα σωστό υπολογισμό του χρόνου που θα χρειαστούμε για να βάψουμε το συγκεκριμένο χώρο που μας ενδιαφέρει. Στο βάψιμο γενικά, είναι καλό να μην αφήνουμε δουλειές στη μέση. Κάθε ενιαία επιφάνεια πρέπει να βάφεται πλήρως το ίδιο χρονικό διάστημα. Εάν τη βάψουμε σε …δόσεις, το πιθανότερο είναι να έχουμε ανομοιομορφίες στο τελικό αποτέλεσμα.
 
 
Βάψιμο:
 
– Εάν πρόκειται να βάψουμε κάποιο δωμάτιο, η σωστή σειρά είναι να ξεκινήσουμε από το ταβάνι και μετά να συνεχίσουμε με το βάψιμο των τοίχων.
 
Βουτάμε ομοιόμορφα το πινέλο ή το ρολό στο χρώμα.
 
Κυλάμε το ρολό στην επιφάνεια, πάνω-κάτω (σε σχήμα W) και ύστερα οριζόντια ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας.
 
Δεν κάνουμε "τσιγγουνιές'' στο χρώμα – θα το πληρώσουμε στο …αποτέλεσμα. 
 
– Eπιφάνειες που έχουν μαζέψει μούχλα, πριν εφαρμόσουμε το χρώμα, τις περνάμε πρώτα 2 χέρια με τα ειδικά αντιμουχλικά υλικά που διατίθενται στο εμπόριο.
 
Δεν περνάμε ποτέ μία επιφάνεια δεύτερο χέρι, εάν δεν έχει στεγνώσει καλά το πρώτο.
 
 
Πρακτικά tips:
 
– Το χρώμα που θα περισσέψει το αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο καλά κλεισμένο και το τοποθετούμε σε κάποιο χώρο με φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας  ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση όταν το ξαναχρειαστούμε.
 
– Οι εξωτερικές επιφάνειες των σπιτιών πρέπει να βάφονται ολόκληρες το ίδιο χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε προσθήκη γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής καθώς ο ήλιος και οι εξωτερικές συνθήκες γενικότερα, αλλοιώνουν -όπως είναι φυσικό- την εμφάνιση του αρχικού χρώματος. 
 
– Επειδή συνήθως τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε προέρχονται από ανάμιξη άλλων χρωμάτων, αποθηκεύουμε με προσοχή το σχετικό κωδικό ο οποίος αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε στο μέλλον το ίδιο χρώμα – εφόσον χρειαστεί.  
 
 
Κοινοποίηση