Πρακτικές συμβουλές για τα χαλιά. Στρώσιμο, καθαρισμός, αποθήκευση

0

Όταν πλησιάζει ο χειμώνας αρχίζουν να γίνονται σε κάθε σπίτι οι απαραίτητες αλλαγές για να υποδεχτεί την πιο κρύα περίοδο της χρονιάς. Έτσι, τα χειμωνιάτικα ρούχα κατεβαίνουν από τις πάνω ντουλάπες στις κάτω, οι πιο βαριές κουρτίνες αντικαθιστούν τις ανάλαφρες καλοκαιρινές και βέβαια αρχίζουν να στρώνονται τα χαλιά. Η συμβολή των τελευταίων είναι καθοριστική στο να διατηρούμε το σπίτι ζεστό καθώς περιορίζουν δραστικά το κρύο που έρχεται από τα πατώματα. 

Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από βασικές συμβουλές για τα χαλιά – χρήσιμες τόσο για τη συντήρησή τους όσο και για τη σωστή χρήση τους:

1. Στρώσιμο των χαλιών.

i. Προτού στρώσουμε τα χαλιά μας για το χειμώνα καθαρίζουμε με μεγάλη σχολαστικότητα το πάτωμα πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν και φροντίζουμε αυτό να είναι απόλυτα στεγνό.

Επίσης απομακρύνουμε τα έπιπλα αφήνοντας το χώρο ελεύθερο.

ii. Εάν σε κάποια σημεία θέλουμε το χαλί μας να είναι πιο σταθερό το κολλάμε στο πάτωμα χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψεως (δείτε σχετικά εδώ).

iii. Εάν κάποια από τα έπιπλα θα πρέπει να πατήσουν πάνω στο χαλί φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στα πόδια τους ειδικά πατάκια από τσόχα ή άλλο υλικό ώστε να μειώσουμε τη φθορά που θα υποστεί το χαλί από το βάρος τους.

2. Καθαρισμός των χαλιών.

Όταν για οποιοδήποτε λόγο γίνει κάποιος λεκές στο χαλί μας τον αντιμετωπίζουμε άμεσα και δεν αφήνουμε το πρόβλημα να χρονίσει γιατί τότε ο σωστός καθαρισμός θα είναι πολύ πιο δύσκολος.

Ένα απλός τρόπος δε για να καθαρίσουμε τους λεκέδες στο χαλί, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα που θα περιέχει τρείς δόσεις χλιαρού νερού και μία δόση από λευκό ξύδι η οποία μπορεί να είναι πιο ενισχυμένη εάν ο λεκές είναι πολύ δύσκολος.

Επίσης για να φρεσκάρουμε κατά καιρούς τα χαλιά μας, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με μαγειρική σόδα την οποία και αφήνουμε για κάποιες ώρες επάνω τους ώστε να δράσει και στη συνέχεια την σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Τα χαλιά φρεσκάρονται ενώ παράλληλα απομακρύνονται και οι δυσάρεστες μυρωδιές που έχουν επικαθίσει πάνω τους.

3. Αποθήκευση των χαλιών.

Την άνοιξη όταν μαζεύουμε τα χαλιά, φροντίζουμε να τα τυλίξουμε με μεγάλη προσοχή, σφιχτά, σε ρολό και να τα τοποθετήσουμε στις ειδικές θήκες που πωλούνται στο εμπόριο για το σκοπό αυτό. Εάν επιλέξουμε κάποια άλλη μέθοδο για να τα μαζέψουμε – π.χ. τα διπλώσουμε με κάποιο τρόπο, πιθανότατα  όταν τα ξεδιπλώσουμε ξανά, θα είναι εμφανή τα τσακίσματα από το δίπλωμα – κάτι που φυσικά χαλάει την όλη τους εμφάνιση.

Προτού τα τυλίξουμε σε ρολό ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι δεν έχουν σκώρο καθώς κι ότι είναι τελείως στεγνά.

Επίσης τα αποθηκεύουμε σε μέρος δροσερό και ξηρό – κατά προτίμηση οριζόντια στο πάτωμα κι όχι όρθια.

 

→  Π ρ α κ τ ι κ ά  t i p s

i. Όταν μπαίνουμε στο σπίτι, μία από τις πρώτες μας κινήσεις θα πρέπει να είναι είναι να βγάλουμε τα παπούτσια μας καθώς εάν πατήσουμε στα χαλιά με αυτά θα μεταφέρουμε πάνω τους τις ακαθαρσίες που προέρχονται από τον εξωτερικό χώρο. Μακροπρόθεσμα δε, το να περπατάμε πάνω στα χαλιά με τα παπούτσια προκαλεί φθορές που συντομεύουν το χρόνο ζωής τους. Ιδιαίτερα φθείρονται δε, τα κρόσια των χαλιών.

ii. Εάν ο χώρος που διαθέτουμε δεν επαρκεί για να αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας σε οριζόντια θέση όπως είναι το σωστό, τότε μπορούμε να τυλίξουμε το χαλί γύρω από κάποιον σκληρό χάρτινο ή άλλου υλικού κύλινδρο που θα είναι μεγαλύτερος σε μήκος από αυτό έτσι ώστε όταν το τοποθετήσουμε σε όρθια στάση να στηρίζεται ο κύλινδρος στο πάτωμα κι όχι το ίδιο το χαλί.

ii. Τέλος, μία καλή ιδέα για τη σωστή συντήρηση των χαλιών μας όταν αυτά είναι στρωμένα, είναι μία ή δύο φορές μέσα στη χειμερινή σεζόν να τα μετακινούμε αντίστροφα, από τη μία πλευρά στην άλλη, ώστε η φθορά τους να είναι ομοιόμορφη.

Κοινοποίηση