Πως μπορείς να βάψεις τα πλακάκια του μπάνιου ή της κουζίνας

0

Θέλεις να ανανεώσεις την εικόνα του μπάνιου ή της κουζίνας σου αλλάζοντας τα πλακάκια αλλά σκέφτεσαι το κόστος που είναι μάλλον απαγορευτικό; Έχεις μόλις νοικιάσει ένα σπίτι και τα δύο αυτά δωμάτια είναι το αδύνατο σημείο του καθώς διαθέτουν εκείνα τα λουλουδωτά πλακάκια που ήταν στη μόδα πριν κάποιες …δεκαετίες; Υπάρχει μία έξυπνη λύση που κοστίζει πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή αφού μάλιστα μπορείς να γλιτώσεις και τα εργατικά καθώς μπορείς να κάνεις όλη τη δουλειά μόνος σου. Χρόνος και διάθεση να υπάρχει. Ποια είναι αυτή; Να τα βάψεις. Πιθανόν να μην έχει τύχει να το ακούσεις ξανά αλλά και τα πλακάκια του μπάνιου όπως κι αυτά της κουζίνας βάφονται καθώς υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο ειδικά χρώματα για τις συγκεκριμένες επιφάνειες. Πρόκειται για τα χρώματα που εφαρμόζονται σε κεραμικές ή πορσελάνινες επιφάνειες.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και το σημαντικότερο κομμάτι της αφορά το στάδιο της προεργασίας όπου πρέπει αρχικά να ελεγχθεί όλη η επιφάνεια για να επισημανθούν τυχόν προβλήματα όπως π.χ. σπασμένα πλακάκια τα οποία πρέπει ν’ αντικατασταθούν. Στη συνέχεια καθαρίζεις σχολαστικά όλα τα πλακάκια χρησιμοποιώντας σφουγγάρι, απορρυπαντικό και φυσικά άφθονο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που υπάρχει μούχλα στους αρμούς όπου και θα πρέπει ν’ αφαιρεθεί με προσοχή χρησιμοποιώντας κάποιο από τα ειδικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο για το σκοπό αυτό.

Αφού ολοκληρωθεί η προεργασία με τον προσεκτικό καθαρισμό όλης της επιφάνειας των πλακιδίων και των ενδιάμεσων αρμών την αφήνεις να στεγνώσει τελείως (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του χρώματος είναι η υγρασία). Στη συνέχεια περνάς όλη τη επιφάνεια με δύο χέρια καλής ποιότητας αστάρι ώστε να βελτιστοποιήσεις την πρόσφυση του χρώματος και κατόπιν αφού και πάλι η επιφάνεια στεγνώσει την περνάς -τουλάχιστον- δύο χέρια με το χρώμα που θα επιλέξεις.

* EXTRAs:

1. Κατά την εφαρμογή του χρώματος στα πλακάκια ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα για την επιλογή του κατάλληλου πινέλου ζητάς τη συμβουλή κάποιου ειδικού από το κατάστημα που θα αγοράσεις και τα χρώματα περιγράφοντας τα δεδομένα που αφορούν τα συγκεκριμένα πλακάκια. Το κατάλληλο πινέλο θα κάνει την όλη εργασία λιγότερο κοπιαστική και το τελικό αποτέλεσμα καλύτερο.

2. Υπάρχουν χρώματα για κεραμικά πλακάκια που δεν χρειάζονται καν προηγούμενο πέρασμα με αστάρι αλλά εφαρμόζονται κατευθείαν στο πλακάκι (πάρε μία ιδέα, εδώ).

3. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να βάψεις τα πλακάκια δεν έχει αισθητικά το ίδιο αποτέλεσμα με το να τ’ αντικαθιστούσες με καινούρια. Είναι όμως μια πρακτική και οικονομική λύση – ιδανική για την περίπτωση που το budget είναι περιορισμένο και το μπάνιο ή η κουζίνα χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

……..Ο πρακτικός τύπος……..

Κοινοποίηση