Απλές λύσεις για να οργανώσουμε το χώρο του μπάνιου μας

0

Παρότι σχετικά "αδικημένος", ο χώρος του μπάνιου σ' ένα σπίτι είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ένα δωμάτιο που θα μας φιλοξενήσει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η ύπαρξη 2 μπάνιων θεωρείται πλέον προαπαιτούμενο σε κάθε νέο σπίτι.

Έτσι, η σωστή οργάνωσή του και η εξοικονόμηση χώρου αποτελούν βασικές προτεραιότητες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

 

Μία σειρά από απλές ιδέες και λύσεις λοιπόν για τη σωστή οργάνωση του μπάνιου μας:

1. Ντουλάπια:

Τα ντουλάπια είναι απολύτως απαραίτητα στο συγκεκριμένο χώρο. Έτσι, είναι καταρχήν, πολύ λειτουργικό να τοποθετήσουμε πάνω από το νιπτήρα, καθρέπτη που να διαθέτει μικρά ντουλάπια δεξιά κι αριστερά για τα διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επίσης μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το χώρο κάτω από το νιπτήρα με την τοποθέτηση κάποιου επιπλέον αποθηκευτικού χώρου. Μάλιστα στην αγορά υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών σε νιπτήρες που έχουν "ενσωματωμένο'' στη βάση τους ντουλάπι.

2. Προμηθευόμαστε μικρές θήκες ή καλάθια (βλ. ενδεικτικά εδώκαι τα τοποθετούμε στα ντουλάπια ή τα συρτάρια του μπάνιου ώστε κάθε είδος αντικειμένου να μπαίνει στο δικό του ξεχωριστό χώρο. Με τον τρόπο αυτό βρίσκουμε πανεύκολα ότι ψάχνουμε κάθε φορά.

3. Συχνό ξεκαθάρισμα στο περιεχόμενο των ντουλαπιών του μπάνιου.

Δεν φτάνει να διαθέτουμε ντουλάπια στο μπάνιο  πρέπει και να τα …απαλλάσσουμε συχνά απ' ότι άχρηστο έχει συγκεντρωθεί κατά καιρούς εκεί. Έτσι, άδεια μπουκάλια καλλυντικών, παλιές οδοντόβουρτσες, φάρμακα που έχουν λήξει, απλά δεν έχουν λόγο να πιάνουν χώρο!   

4. Καλάθι για τα άπλυτα.

Για να μη βρίσκονται τα άπλυτα ρούχα διασκορπισμένα εδώ κι εκεί προμηθευόμαστε κάποιο ειδικό καλάθι (βλ. ενδεικτικά εδώ κι εδώ) ή ακόμη καλύτερα φτιάχνουμε μόνοι μας ένα.

5. Τακτοποιούμε τα παιχνίδια των παιδιών.

Όσοι έχουν παιδιά – και ιδιαίτερα μικρά παιδιά, γνωρίζουν καλά ότι το μπάνιο διαμορφώνεται συνήθως σ' ένα mini παιχνιδότοπο. Έτσι, παιχνίδια βρίσκονται διασκορπισμένα ολούθε – ειδικά στο χώρο γύρω από την μπανιέρα. Τοποθετούμε λοιπόν πάνω στη μπανιέρα μία πλαστική θήκη όπου θα χρησιμεύει αποκλειστικά ως χώρος αποθήκευσης των παιχνιδιών.

6. Φροντίζουμε στο ράφι της μπανιέρας να υπάρχει μόνο ένα αντικείμενο από κάθε είδος που είναι απαραίτητο – π.χ. σαμπουάν, σαπούνι, αφρόλουτρο κ.ο.κ.  Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα, το πιθανότερο είναι τα μέλη της οικογένειας να δοκιμάζουν κάθε φορά κι από ένα διαφορετικό, με αποτέλεσμα σύντομα να δημιουργείται στο χώρο μια χαώδης εικόνα από μισοχρησιμοποιημένα μπουκάλια.

7. Τοποθετούμε ράφια ψηλά στον τοίχο για την αποθήκευση αντικειμένων που δεν έχουμε σε πρώτη ζήτηση.

Στην πράξη δηλαδή εκμεταλλεύομαστε το χώρο ψηλά στους τοίχους χωρίς να στερούμε ουσιαστικά ωφέλιμο χώρο από το μπάνιο. Απαραίτητη προυπόθεση γι' αυτό φυσικά, είναι το μπάνιο μας να μην είναι ιδιαίτερα χαμηλοτάβανο.   

8. Επιλέγουμε ένα σώμα καλοριφέρ – "κρεμάστρα" για το χώρο του μπάνιου.

Πρόκειται για ειδικά σώματα που κυρίως προορίζονται για το δωμάτιο του μπάνιου ή της κουζίνας, είναι εξαιρετικά λεπτά, τοποθετούνται ψηλά (συνεπώς δεν αφαιρούν ωφέλιμο χώρο) και λειτουργούν και ως κρεμάστρες καθώς μπορούμε να κρεμάσουμε σε αυτά πετσέτες ή μπουρνούζια (βλ. ενδεικτικά εδώ κι εδώ). 

9. Τοποθετούμε λεπτές – minimal σχεδιαστικά κρεμάστρες για τις πετσέτες.

Οι παλιές ογκώδεις κρεμάστρες απλά πιάνουν υπερβολικό χώρο χωρίς να προσφέρουν κάτι περισσότερο απ' ότι οι νέες minimal σχεδιασμού κρεμάστρες που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές πετσέτες και μπουρνούζια χωρίς να κλείνουν το χώρο. Κυκλοφορούν πλέον σε πολύ μεγάλο αριθμό σχεδίων και χρωμάτων ώστε να επιλέξουμε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική του μπάνιου μας.

10. Κι ένα πρακτικό tip:

Εάν εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα μία ολιγόλεπτη ενασχόληση με την τακτοποίηση του μπάνιου τότε ο χρόνος που θα κερδίσουμε συνολικά είναι εντυπωσιακός. Κι αυτό γιατί δεν θα ερχόμαστε πλέον κάθε Σαββατοκύριακο (κλασική περίοδος γενικού σιγυρίσματος) αντιμέτωποι μ' ένα …χάος που θα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο για να μπει σε μία σειρά.

 

 

Κοινοποίηση