Οργανώνοντας το σπίτι για τα Χριστούγεννα

0

Τα Χριστούγεννα είναι για όλη την οικογένεια ίσως η πιο αγαπημένη περίοδος της χρονιάς. Κι αυτό γιατί πέρα από το όλο γιορτινό πνεύμα των ημερών, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για γονείς και παιδιά να περάσουν αρκετές ημέρες παρέα χωρίς το άγχος του καθημερινού εργασιακού και σχολικού ωραρίου αλλά και ν’ ανταλλάξουν επισκέψεις με συγγενείς και φίλους. Γι’ αυτό άλλωστε και τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πλέον αντιπροσωπευτική οικογενειακή γιορτή.

Και βέβαια το σπίτι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς είναι ο κατεξοχήν χώρος που θα κληθεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο ενώ και τα ίδια τα μέλη της οικογένειας θα περάσουν αρκετές ώρες σε αυτό. Γι’ αυτό και αναπόφευκτα θα χρειαστεί μία σχετική προετοιμασία η οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί λίγο πριν την 25η Δεκεμβρίου.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία λίστα με τις βασικές δουλειές που πρέπει να γίνουν καθώς η σωστή οργάνωση θα μας βοηθήσει ν’ αποφύγουμε τα απρόοπτα της τελευταίας στιγμής:

1. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου αλλά και η όλη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ένα δεκαήμερο πριν την έναρξη των γιορτών. Εάν έχουμε πολύ μικρά παιδιά προσέχουμε τα διακοσμητικά στο σπίτι να τοποθετούνται σε σημεία που είναι δυσπρόσιτα σε αυτά, ενώ καλό είναι, εφόσον αυτό είναι εφικτό, το δέντρο να στερεώνεται με κάποιο τρόπο στον τοίχο.

2. Μαζεύουμε το δωμάτιο των παιδιών.

Για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών τα παιδιά θα …απέχουν από τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν πριν τις γιορτές αρχίζουμε σιγά σιγά να συμμαζεύουμε το δωμάτιό τους από βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη κ.ο.κ. που βρίσκονται συνήθως πεταμένα ολούθε και τα τοποθετούμε στο ντουλάπι απ’ όπου και θα ανασυρθούν λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των μαθημάτων.  Αυτό δε γίνεται βέβαια για ν’ αποκόψουμε τα παιδιά μας από το σχολικό κλίμα αλλά για πρακτικούς λόγους: επειδή την περίοδο των διακοπών το παιχνίδι και οι επισκέψεις στο χώρο θα κυριαρχήσουν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούμε τις ικανότητες του …Σέρλοκ Χολμς για να ξαναβρούμε τα απαραίτητα σχολικά είδη μετά το πέρας τους.

Έτσι, αφήνουμε σε πρώτη ζήτηση μόνο το υλικό των μαθημάτων εκείνων στα οποία πιθανόν το παιδί μας θα πρέπει ν’ αφιερώσει κάποιες ώρες και μέσα στις διακοπές.

3. Ανασύρουμε από ράφια και ντουλάπια τα γιορτινά είδη που είναι απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έτσι, βγάζουμε Χριστουγεννιάτικα σερβίτσια, τραπεζομάντηλα και γενικότερα είδη που προορίζονται αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη περίοδο και τα οποία, λόγω της εποχικότητάς τους, το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου παραμένουν φυλαγμένα σε ντουλάπια και ράφια. 

4. Οργανώνουμε το χώρο της κουζίνας.

Ο χώρος της κουζίνας είναι ίσως ο σημαντικότερος χώρος του σπιτιού αυτή την περίοδο. Φροντίζουμε καταρχήν την χωροταξική διαρρύθμιση του ψυγείου ώστε να χωρέσουν όλα τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που θα κληθεί να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο χώρο στα ντουλάπια μας για να υποδεχθούν τα έκτακτα ψώνια των ημερών.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένα μέρος του τραπεζιού θα καταληφθεί από τις δύο πιατέλες, σήμα κατατεθέν της χριστουγεννιάτικης περιόδου – αυτή με τα μελομακάρονα και αυτή με τους κουραμπιέδες. Γιατί η παράδοση έχει ακόμη δυνατή παρουσία στον τόπο μας – και πολύ καλά κάνει!

5. Γενική καθαριότητα σπιτιού.

Την απαιτούν οι περιστάσεις των ημερών. Ιδανικός χρόνος για να γίνει αυτή είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τη γιορτή. Εάν γίνει νωρίτερα, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί μία …επανάληψη καθώς ο καιρός έως τις γιορτές θα είναι αρκετός ενώ εάν την αφήσουμε για την παραμονή το πιθανότερο είναι να γίνει υπό συνθήκες πίεσης και άγχους. 

Και βέβαια καλό είναι στη συγκεκριμένη διαδικασία να συμμετάσχει όλη η οικογένεια κι όχι να αφήσουμε -όπως γίνεται συνήθως- το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους ώμους της νοικοκυράς του σπιτιού. Εάν όλη η οικογένεια βάλει ένα χεράκι, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και ο χρόνος που θ’ απαιτηθεί λιγότερος. 

Και κάτι τελευταίο: όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να γίνουν – απλά ας έχουμε κατά νου ότι καλό είναι να γίνουν χωρίς κανένα άγχος και πίεση. Κι αυτό γιατί καλή η οργάνωση του σπιτιού, καλή η προετοιμασία για να υποδεχτούμε φίλους και γνωστούς όμως το πραγματικό νόημα της γιορτής είναι πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά. Ας μην αφήσουμε λοιπόν τον ‘τύπο’ να γίνει εμπόδιο από το να γευτούμε την ουσία…

* Image by Marin / Freedigitalphotos.net

Κοινοποίηση