5 κινήσεις για να κάνουμε οικονομία στο φωτισμό του σπιτιού

0
Μία από τις πλέον συνηθισμένες "σπατάλες" στην καθημερινή μας ζωή στο σπίτι, έχει σχέση με τα φώτα και τη χρήση τους.
Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, πληρώνουμε λογαριασμούς ρεύματος που θα μπορούσαν να είναι σημαντικά χαμηλότεροι εάν προχωρούσαμε σε κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές σε σχέση με το φωτισμό του σπιτιού μας.
 

 

5 απλές κινήσεις λοιπόν που ωστόσο μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες για το …πορτοφόλι μας:

 

 
1. Αντικαθιστούμε τις απλές – "κλασικές" λάμπες φωτισμού με νέας τεχνολογίας λάμπες οικονομίας οι οποίες συνδυάζουν καλύτερο φωτισμό αλλά και οικονομία.
 
Δεν έχει σημασία εάν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού μας είναι παλιές – υπάρχουν πλέον λάμπες νέας τεχνολογίας για κάθε διαφορετική περίπτωση.
Και εάν αναρωτηθούμε ποιά από τις αρκετές προσφερόμενες λύσεις είναι η βέλτιστη, να πούμε ότι οι λαμπτήρες τύπου Led και οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους θεωρούνται ως οι οικονομικότερες που συνδυάζουν παράλληλα και την καλύτερη απόδοση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορούμε ν' αποτανθούμε σε κάποιον ειδικό στον οποίο θα περιγράψουμε τις ανάγκες του κάθε χώρου του σπιτιού μας ώστε να μας συμβουλεύσει για την καλύτερη επιλογή με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.
 
2. Εκμεταλλευόμαστε σωστά το φως της ημέρας.
 
Σε όλους μας θα έχει συμβεί κάποια στιγμή να είναι καταμεσήμερο και να έχουμε το φως του γραφείου μας …αναμμένο γιατί απλά, δε βλέπουμε καλά. Τι μπορούμε να κάνουμε; 
3 απλές κινήσεις:
i. τοποθετούμε το γραφείο σε σημείο που να βρίσκεται κοντά στο παράθυρο.
ii. ανοίγουμε διάπλατα τις κουρτίνες – ή ακόμη καλύτερα χρησιμοποιούμε αντί για κουρτίνες στόρια που επιτρέπουν καλύτερα στο εξωτερικό φως να εισέλθει στο σπίτι.
iii. επιλέγουμε να βάψουμε τους χώρους του σπιτιού μας (ιδιαίτερα αυτούς όπου ο καλός φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο) σε ανοιχτά χρώματα τα οποία και πολλαπλασιάζουν το φωτισμό.
 
3. Χρησιμοποιούμε τοπικό φωτισμό όπου αυτός επαρκεί.
 
Όταν, επί παραδείγματι, θέλουμε να γράψουμε το βράδυ στο γραφείο μας δεν χρειάζεται να είναι όλα τα φώτα του δωματίου αναμμένα. Το πορτατίφ του γραφείου φωτίζει θαυμάσια το συγκεκριμένο χώρο που μας ενδιαφέρει και είναι σαφώς οικονομικότερο.
 
4. Χρησιμοποιούμε κάθε φορά, μόνο τα φώτα του σπιτιού που χρειαζόμαστε.
 
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο η οικογένεια να κάθεται σ' ένα συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού και να υπάρχουν ταυτόχρονα φώτα που καίνε άσκοπα σε άλλα – άσχετα σημεία, μέσα στο σπίτι. Ένας πρακτικός τρόπος λοιπόν για ν' αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την …αμέλειά μας είναι να συνηθίσουμε η τελευταία κίνηση που θα κάνουμε όταν βγαίνουμε από ένα χώρο να είναι να σβήνουμε το φως.
 
5. Αντικαθιστούμε τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού με νέου τύπου λάμπες που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν νυχτώνει.
 
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι για λόγους ασφαλείας – ιδιαίτερα όταν το σπίτι βρίσκεται σε ένα κάπως απομονωμένο σημείο, πρέπει να ανάβουμε το βράδυ κάποιο εξωτερικό φως. Επειδή ωστόσο, πολύ συχνά συμβαίνει να το ξεχνάμε αναμμένο για ώρες μετά – ακόμη κι όταν ο ήλιος βρίσκεται πλέον στα φόρτε του, μπορούμε να  εγκαταστήσουμε στο φωτιστικό της εισόδου μια λάμπα νέου τύπου – από αυτές με αισθητήρα φωτός, που ενεργοποιούνται όταν πέσει ο ήλιος και κλείνουν όταν ξημερώσει (δείτε ενδεικτικά εδώ) – χωρίς να χρειάζεται δηλαδή δική μας παρέμβαση.
Μία επίσης πολύ χρήσιμη επιλογή -εφόσον δε μας ενδιαφέρει να έχουμε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας εξωτερικό φωτισμό, είναι να τοποθετήσουμε στην είσοδο του σπιτιού ή σε όποιο άλλο σημείο κρίνουμε απαραίτητο λάμπες με αισθητήρα κίνησης (βλ. ενδεικτικά εδώ). Οι λάμπες αυτές ενεργοποιούνται μόνο κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση από αυτές κι έτσι δεν είναι αναμμένες συνέχεια, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
 
 
Και τέλος, ένα πρακτικό tip:
 
Φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά τα φωτιστικά μας. Η σκόνη που επικάθεται και ..παραμένει σε αυτά είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που ο φωτισμός ο οποίος δίνουν, είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο, με βάση τις λάμπες που χρησιμοποιούμε.
 
 
   
Κοινοποίηση