Μετακόμιση: ας την κάνουμε ευκολότερη!

0

Μετακόμιση = ταλαιπωρία. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε σπίτι. Και εδώ που τα λέμε δεν έχουμε και άδικο… Παραταύτα, υπάρχουν τρόποι η ταλαιπωρία αυτή να μειωθεί σημαντικά – ιδιαίτερα μάλιστα όταν η μετακόμιση είναι αναπόφευκτη.  

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιδέες που μπορούν να κάνουν το «βάσανο» της μετακόμισης ελαφρύτερο:

i. Επιλέγουμε με προσοχή τα απαραίτητα για τη μετακόμιση

– Κούτες: προτιμούμε σαφώς τα χαρτόκουτα. Ελέγχουμε με προσοχή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την πορεία. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι θα χρειαστούμε και χωρίσματα μέσα σε αυτά οπότε προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα. Τα χαρτόκουτα έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα ότι διπλώνονται κι αποθηκεύονται εύκολα χωρίς να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο.

– Προστατευτική μεμβράνη με φυσαλίδες: υπεραπαραίτητη για την ασφαλή μεταφορά των εύθραυστων αντικειμένων.

– Αυτοκόλλητες ταινίες: το απαραίτητο εργαλείο για να κλείνουμε τις κούτες. Υπάρχουν διαθέσιμες σε διάφορες ποιότητες – καλό είναι να επιλέξουμε από το ‘πάνω ράφι’.

– Μαρκαδόροι:  στο εξωτερικό μέρος κάθε κούτας, σε εμφανές σημείο θα πρέπει να σημειωθεί το περιεχόμενό της. Για τη δουλειά αυτή πρέπει να έχουμε προμηθευτεί τον κατάλληλο ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

– Βαλίτσες-σακ βουαγιάζ:  αποτελούν τα ιδανικά μέσα για την μεταφορά ρούχων και λοιπών προσωπικών ειδών. Επειδή εδώ δεν είναι δυνατή ή χρήση μαρκαδόρου θα ήταν πολύ χρήσιμο να προμηθευτούμε αυτοκόλλητες ετικέτες τις οποίες θα εφαρμόσουμε σε εμφανές εξωτερικό σημείο της βαλίτσας.

– Εργαλεία που θα χρειαστούμε σίγουρα για τη μετακόμιση:  ψαλίδι, κοπίδι, μετροταινία, συρραπτικό.

ii. Κάνουμε έναν προσεχτικό διαχωρισμό μεταξύ των άμεσα απαραίτητων πραγμάτων κι αυτών που θα χρειαστούμε σε δεύτερο χρόνο.

Όταν με το καλό φθάσουμε στο νέο μας σπίτι θα πρέπει να φροντίσουμε για το γρήγορο ξεπακετάρισμα των πραγμάτων που μας είναι άμεσα απαραίτητα. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει ένας σωστός διαχωρισμός από την αρχή – κατά την τοποθέτησή τους στις αντίστοιχες κούτες, με παράλληλη σχετική σήμανση στην εξωτερική πλευρά της κάθε κούτας. Μάλιστα το ιδανικό είναι η τοποθέτηση κατά ομάδες των χαρτόκουτων στο νέο προορισμό· να ακουμπάμε δηλαδή σε άλλο χώρο τα άμεσης ανάγκης πράγματα και σε άλλο αυτά που θα χρειαστούμε μεταγενέστερα.

iii. Έχουμε σε πρώτη ζήτηση τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη ημέρα στο νέο μας χώρο. Τέτοιτα είναι π.χ. ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες, πρόχειρο φαγητό κλ.π.

iv. Η προετοιμασία για μετακόμιση δεν ξεκινά λίγες ημέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία. Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν (ιδανικά 3-4 εβδομάδες) ώστε το πακετάρισμα να μη γίνει σε καθεστώς πίεσης και να αποφευχθούν λάθη που θα μας ταλαιπωρήσουν αρκετά στη συνέχεια.

v. Επιλέγουμε με προσοχή την μεταφορική εταιρία. Ας έχουμε κατά νου ότι η τιμή είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μοναδικό κριτήριο. Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι το πόση εμπειρία έχει η συγκεκριμένη εταιρία αλλά και το πόσα άτομα απασχολεί. Είναι βέβαιο ότι εταιρία με μικρή εμπειρία ή λίγο προσωπικό θα μας κάνει τη δουλειά σε πολλαπλάσιο από τον πραγματικά απαιτούμενο χρόνο ενώ ίσως χρειαστεί τελικά να βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι!

vi. Μετά το τέλος της μετακόμισης τοποθετούμε στις σωστές θέσεις μέσα στο νέο μας χώρο:

α.  τα έπιπλα

β.  τα ογκώδη αντικείμενα

γ. τα πράγματα άμεσης χρήσης

δ. τα υπόλοιπα.

Όλα τα παραπάνω είναι κάποια βασικά Tips για να γίνει η σίγουρα κοπιαστική διαδικασία της μετακόμισης, ευκολότερη. Το σημαντικότερο όμως ‘εργαλείο’ για να το καταφέρουμε αυτό είναι ένα: η καλή διάθεση.  Και για να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με αυτή κατά τη διάρκεια του  βαρετού και κουραστικού πακεταρίσματος, ας φέρνουμε συχνά κατά νου τις όμορφες στιγμές που μας περιμένουν το επόμενο διάστημα στο νέο μας καταφύγιο

  Πάμε Ταξίδι;  η λίστα με τ’ απαραίτητα

Κοινοποίηση