Όσα πρέπει να ξέρουμε για το μάζεμα των χαλιών

0

Κάποια πράγματα μέσα στο χώρο του σπιτιού έχουν την εποχικότητά τους. Ένα από αυτά είναι και τα χαλιά. Τ' απλώνουμε στο δάπεδο όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα και τα μαζεύουμε μόλις σιγουρευτούμε ότι ο καιρός έχει ''στρώσει'' οριστικά – κάπου μέσα στην άνοιξη δηλαδή.

Κι αυτή η διαδικασία ωστόσο έχει τα δικά της μικρά μυστικά. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα που πρέπει ν' ακολουθήσουμε ώστε να μαζέψουμε και ν' αποθηκεύσουμε σωστά τα χαλιά μας έχοντας τα έτοιμα προς χρήση τον επόμενο χειμώνα:

1. Όταν μαζεύουμε τα χαλιά είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να τα τυλίξουμε σφιχτά σε ρολό προς την κατεύθυνση του πέλους τους. Εάν αντίθετα δοκιμάσουμε να τα τυλίξουμε με κάποιον άλλο τρόπο τότε το πιθανότερο είναι ότι όταν θα τα ξεδιπλώσουμε ξανά τον επόμενο χειμώνα για να τα στρώσουμε, θα έχουν δημιουργηθεί εμφανή τσακίσματα που θα χαλάνε την όλη εμφάνισή τους.

2. Τοποθετούμε τα χαλιά μέσα στις ειδικές θήκες που πωλούνται για το σκοπό αυτό στο εμπόριο ή απλά σε κάποιο σεντόνι. Αποφεύγουμε δε να τ' αποθηκεύουμε σε θήκες που τα εμποδίζουν ν' αναπνέουν.

3. Ιδιαίτερα προσέχουμε το θέμα του σκώρου που μπορεί να τους προκαλέσει σημαντική φθορά. Μπορούμε για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσουμε ναφθαλίνη, καμφορά ή κάποιο από τα ειδικά προïόντα που πωλούνται στο εμπόριο.

4. Προτού τυλίξουμε τα χαλιά, ελέγχουμε επίσης με προσοχή ότι αυτά είναι εντελώς στεγνά. Εάν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε σημάδια υγρασίας, φροντίζουμε πρώτα να στεγνώσουν καλά και μετά τα μαζεύουμε. 

5. Αποθηκεύουμε τα χαλιά μας σε οριζόντια στάση. Εάν τ' αποθηκεύσουμε σε κάθετη στάση – ''όρθια'', θα τσακίσουν τ' άκρα τους. 

6. Τέλος, φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα μέρος δροσερό και ξηρό για να τα φυλάξουμε τους μήνες που θα είναι εκτός χρήσης. Αποφεύγουμε φυσικά να τ' αποθηκεύσουμε σε χώρους όπου θα εκτίθενται άμεσα στον ήλιο καθώς αυτό θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα να ξεθωριάσουν τα χρώματά τους.

 

Κοινοποίηση