Κεραία και ψηφιακό σήμα: τι προσέχουμε

0

 Η κατάλληλη κεραία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για απολαύσουμε τον «υπέροχο ψηφιακό κόσμο» που μας υπόσχεται η Digea . Οι παράγοντες επιλογής της είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ιδού ένα διαφωτιστικό απόσπασμα από σχετικό άρθρο στα «Δορυφορικά Νέα»:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι κεραίες είναι ίδιες. Υπάρχουν πολλές διαφορές όσον αφορά το σχεδιασμό τους, την απολαβή που έχουν (σε στάθμη σήματος ) ή την κατευθυντικότητά τους. Για παράδειγμα, όταν έχουμε αδύνατο σήμα, θέλουμε μια κεραία που να παρουσιάζει υψηλή απολαβή, δηλαδή να μπορεί να συλλέξει μεγαλύτερα ποσοστά σήματος, από μια μικρότερης απολαβής κεραία. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν βρισκόμαστε σε περιοχή πολύ κοντά στον πομπό, όπου εκεί παρατηρείται μεγάλο ποσοστό σήματος, χρειαζόμαστε κεραία χαμηλής απολαβής. Στη δεύτερη περίπτωση, αν επιλέξουμε μια κεραία με υψηλή απολαβή, τα αποτελέσματα που θα αποφέρει, ενδεχομένως να είναι ακριβώς αντίθετα, όπως η παραμόρφωση στην εικόνα.

[…] Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε τύπος κεραίας συμπεριφέρεται διαφορετικά, ανάλογα με τη συχνότητα του εκπεμπόμενου καναλιού. Έτσι και εδώ τίθεται θέμα κατάλληλης επιλογής, ανάλογα βέβαια και με τη στάθμη σήματος των καναλιών που εκπέμπονται σε κάθε περιοχή. Υπάρχουν τύποι κεραιών που δίνουν έμφαση στις υψηλότερες συχνότητες, παρέχοντας σε αυτές μεγαλύτερη απολαβή, μιας και συνήθως εκεί εντοπίζονται μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διαδρομή του σήματος. Γενικότερα, ανάλογα με τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη στάθμη σήματος των καναλιών σε μια περιοχή, υπάρχει δυνατότητα, με κατάλληλη επιλογή κεραίας να εξομαλυνθούν στο μέγιστο δυνατό.

Ένα τελευταίος σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε μια επίγεια κεραία, είναι η ποιότητα κατασκευής. Μια κεραία υψηλής ποιότητας θα διατηρήσει τόσο τα κατασκευαστικά της, όσο και τα ηλεκτρικά της χαρακτηριστικά, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Φυσικά, αν διαμένετε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, μπορεί να μη σας απασχολεί και τόσο κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως θα πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που κατοικούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή στη νησιωτική χώρα, αφού ως γνωστό το αλάτι και η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών. Φανταστείτε, πως σε ορισμένες περιοχές, το χειμώνα, οι κεραίες περνούν καθημερινά crash test, κυρίως λόγω των δυνατών ανεμών που επικρατούν.

Η επιλογή αυτής που σας ταιριάζει, θα πρέπει να γίνεται πάντα με κριτήριο την περιοχή που θα τη χρησιμοποιήσετε. Λανθασμένη επιλογή, ενδεχομένως να προκαλέσει αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένας άλλος μύθος που επικρατεί, είναι πως μια καλή κεραία αρκεί για να βλέπετε τέλεια εικόνα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, μιας και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί, το ύψος, καθώς και η γραμμή μεταφοράς που θα μεσολαβήσει, κατά τη διανομή του τηλεοπτικού σήματος στην οικία σας, μέχρι να φτάσει στην είσοδο του τηλεοπτικού σας δέκτη. Όπως καταλάβατε, αναφερόμαστε στο καλώδιο που συνδέει την κεραία με τον τηλεοπτικό σας δέκτη. Καλής ποιότητας καλώδιο, εγγυάται μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος στο δέκτη σας, με όσο το δυνατό χαμηλότερες απώλειες, προστασία από εξωτερικές παρεμβολές και φυσικά, μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Βέβαια, πολλές φορές δεν αρκούν μόνο τα καλής ποιότητας υλικά για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι βέβαια η τέλεια εικόνα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του τεχνικού που θα κάνει την εγκατάσταση, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία θεωρίας κεραιών, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ απρόοπτου, ειδικά όταν έχετε κάποιες απαιτήσεις από την εικόνα της τηλεόρασής σας».

 

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω:

  1. Εάν μένουμε σε περιοχή όπου το σήμα είναι ασθενές επιλέγουμε κεραία με υψηλή απολαβή (ενδεικτικά από 15 db και άνω).
  2. Εάν μένουμε σε περιοχή όπου το σήμα είναι δυνατό (βρισκόμαστε δηλαδή κοντά στον πομπό)  επιλέγουμε κεραία με χαμηλή απολαβή.
  3. Προσέχουμε ιδιαίτερα την ποιότητα κατασκευής της κεραίας καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί η κεραία για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της.
  4. Η κεραία δεν αρκεί για να επιτύχουμε καλή εικόνα στους δέκτες μας. Σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η χρήση καλή ποιότητας καλωδίου το οποίο θα μειώνει τις πιθανές απώλειες αλλά και ο πεπειραμένος τεχνικός που θα επιμεληθεί της όλης εγκατάστασης και ο οποίος εκτός όλων των άλλων θα επιτύχει με τη χρήση του επαγγελματικού  πεδιόμετρου να στρέψει την κεραία προς την κατάλληλη κατεύθυνση ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη λήψη σήματος.

 

Κοινοποίηση