5 + 1 βασικοί κανόνες για καθαρή κουζίνα

0

Η κουζίνα είναι ο χώρος που χτυπάει η καρδιά του σπιτιού, για "προφανείς" λόγους αλλά παράλληλα είναι και ο πιο δύσκολος χώρος του σπιτιού στο να παραμείνει καθαρός – για τους ίδιους λόγους!

 

5 +1 βασικοί κανόνες λοιπόν που μπορούν να μας βοηθήσουν να τον διατηρούμε καθαρό – στο μέτρο του δυνατού:

1. Έχουμε πάντα έναν μεγάλο κάδο απορριμάτων σε πρώτη χρήση στο χώρο της κουζίνας.

Στην κουζίνα παράγεται καθημερινά ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών του νοικοκυριού. Η παρουσία λοιπόν ενός εύχρηστου και μεγάλου κάδου απορριμάτων στο χώρο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ώστε ν' απορροφά άμεσα τ' απορρίματα. Και βέβαια ο κάδος πρέπει ν' αδειάζει σε καθημερινή βάση για λόγους υγιεινής καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι τρόφιμα που δεν επιτρέπεται να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στο χώρο του σπιτιού αφού αλλοιώνονται πολύ γρήγορα. 

2. Δεν ετοιμάζουμε το φαγητό, απευθείας, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Είναι προτιμότερο πριν ξεκινήσουμε, ν' απλώσουμε πάνω στον πάγκο ένα υλικό όπως είναι το λαδόχαρτο ή γενικότερα κάποιο αντικολλητικό χαρτί και πάνω σε αυτό να κάνουμε όλη τη δουλειά που απαιτείται για να ετοιμάσουμε το φαγητό της ημέρας.

Η κίνηση αυτή έχει 2 πλεονεκτήματα:

– Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία απλώς μαζεύουμε προσεκτικά το χαρτί με τα υπολείμματα και το πετάμε στον κάδο απορριμμάτων.

– Διατηρούμε τον πάγκο μας καθαρό χωρίς να χρειάζεται καμμία ιδιαίτερη περαιτέρω φροντίδα.

3. Βάζουμε ένα μικρό πιάτο κάτω από το μπουκάλι με το λάδι ή το βάζο με το μέλι.

Λάδι και μέλι είναι 2 βασικοί …εχθροί της καθαρής κουζίνας. Δεν υπάρχει άλλωστε χειρότερη εμπειρία για τη νοικοκυρά από το ν' αντιληφθεί ότι το τραπέζι ή ο πάγκος της κουζίνας κολλάει από μελένιες …στάμπες – υπολλείματα από το μέλι που χρησιμοποιήσαν τα παιδιά για να ετοιμάσουν το πρωινό τους. Ένα πιάτο λοιπόν στη βάση του βάζου ή του μπουκαλιού μπορεί να απορροφήσει σε σημαντικό βαθμό τις όποιες δυσάρεστες διαρροές.

4. Στρώνουμε ένα χαλάκι μπροστά στο νεροχύτη της κουζίνας.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη δυσάρεστη εμπειρία, νερά, λάδια, υπολείμματα φαγητών κλ.π. να πέφτουν στο πάτωμα και πέρα από τη διαδικασία που απαιτείται μετά για να καθαριστούν καλά να υπάρχει ο κίνδυνος να διασκορπιστούν και στο υπόλοιπο σπίτι εάν κάποιος από την οικογένεια πατήσει στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να προσέξει. Παράλληλα, μ' ένα καλό πλύσιμο το χαλάκι γίνεται και πάλι έτοιμο προς χρήση. Και βέβαια είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα χαλάκια ώστε το καθαρό ν' αντικαθιστά άμεσα το λερωμένο (μπορούμε να δούμε, ενδεικτικά, τέτοια χαλάκια, εδώ, εδώ κι εδώ). 

5. Καθαρίζουμε τους λεκέδες την ώρα που γίνονται.

Είναι βασική αρχή το να καθαρίζουμε τους όποιους λεκέδες άμεσα – τη στιγμή που δημιουργούνται. Εάν το αναβάλουμε γι' αργότερα – π.χ. για όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, το πιθανότερο είναι να έχουν ξεραθεί και η διαδικασία καθαρισμού να έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

6. Ελέγχουμε τακτικά τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο.

Με συχνότητα περίπου μία φορά την εβδομάδα, ελέγχουμε προσεκτικά τα ντουλάπια της κουζίνας μας για συσκευασίες τροφίμων που πιθανόν να έχουν ανοίξει δημιουργώντας ανεπιθύμητες …διαρροές, βάζα με γλυκό με αντίστοιχο πρόβλημα κ.ο.κ. Παράλληλα, το ίδιο κάνουμε και με το περιεχόμενο του ψυγείου όπου ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

 

Κοινοποίηση