Καλοριφέρ VS Aircondition: τι συμφέρει;

0

Το ερώτημα τι συμφέρει τελικά οικονομικά, το κλασικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο ή το aircondition (τεχνολογίας inverter) τείνει να γίνει πρωταρχικής σπουδαιότητας για τη μέση ελληνική οικογένεια δεδομένης της τιμής στην οποία έχει φθάσει σήμερα το πρώτο.

Για να δώσουμε μία σαφή απάντηση ωστόσο σε αυτό θα πρέπει να έχουμε μία σειρά από δεδομένα στο μυαλό μας – πιο συγκεκριμένα:

i. Το κλασικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο αποδίδει σαφώς καλύτερα όσον αφορά τη θέρμανση του σπιτιού απ’ ότι το κλιματιστικό. Και το κυριότερο, η θέρμανση διατηρείται για αρκετή ώρα αφότου ο λέβητας σταματήσει να λειτουργεί (κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του aircondition).

ii.Το κόστος χρήσης aircondition (και πιο συγκεκριμένα του aircondition τεχνολογίας inverter) είναι σαφώς πιο χαμηλό από αυτό του καλοριφέρ με πετρέλαιο – τουλάχιστον εφόσον η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να βρίσκεται στα ύψη και τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αλλάξουν…προς τα πάνω.

iii.Το κόστος της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον καυστήρα και τις σωληνώσεις της κάθε πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας. Οι παλαιοί καυστήρες έχουν σημαντικά χαμηλότερο βαθμό απόδοσης απ’ ότι οι νέας τεχνολογίας (κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου) ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σωληνώσεις που δεν είναι σωστά μονωμένες. Επίσης το κόστος θέρμανσης συνδέεται και με την ύπαρξη ή μη ενός θερμοστάτη ακριβείας τοποθετημένου μάλιστα στο πιο ‘αντιπροσωπευτικό’ δωμάτιο του σπιτιού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν έχουμε τον θερμοστάτη μονίμως σε μία θερμοκρασία 19-20 βαθμούς επιτυγχάνουμε σημαντική οικονομία.

iv. Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ή aircondition εξαρτάται άμεσα και από την όλη μόνωση του σπιτιού. Ένα σπίτι με κακή εξωτερική μόνωση και κυρίως χωρίς νέας τεχνολογίας κουφώματα έχει σημαντικές απώλειες θερμότητας που συνεπάγονται περισσότερες ώρες λειτουργίας τόσο του καλοριφέρ όσο αντίστοιχα και του aircondition. Εδώ, το πλεονέκτημα του καλοριφέρ είναι ότι η ζέστη του δεν ‘εξανεμίζεται’ τόσο γρήγορα όσο αυτή που παράγει το κλιματιστικό.

v. Τόσο ο καυστήρας όσο και τα σώματα του aircondition χρειάζονται μία τακτική ετήσια συντήρηση. Το κόστος μίας απλής συντήρησης στον καυστήρα (χωρίς αλλαγές εξαρτημάτων ή διόρθωση βλαβών δηλαδή) είναι € 50 – € 70 ενώ κάπου εκεί κειμένεται και το κόστος αντίστοιχης ετήσιας συντήρησης 2 συσκευών aircondition.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι βασικό ρόλο στην επιλογή μας έχει το ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες μας, τι τεχνολογίας είναι το σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο που διαθέτουμε καθώς και η ποιότητα κατασκευής του χώρου που ζούμε σε επίπεδο θερμομόνωσης. Το aircondition με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι σαφώς οικονομικότερο όμως η ποιότητα της θέρμανσης που παράγει το κλασικό σύστημα με τον καυστήρα πετρελαίου ανώτερη. Εξ’ ου και πολλές οικογένειες επιλέγουν να κάνουν μια συγκρατημένη χρήση των κλασικών καλοριφέρ πετρελαίου με το θερμοστάτη μόνιμα κάπου στους 20 βαθμούς ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν ένα μικρό κλιματιστικό inverter σε συγκεκριμένο χώρο όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ζέστη.   

Κοινοποίηση