Πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ’οίκον’

0

Το πρόγραμμα  "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"  είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες που παρουσιάζονται εν μέσω κρίσης για να κάνουμε κάποιες απαραίτητες αλλαγές στο σπίτι μας που θα ωφελήσουν μακροχρόνια την τσέπη μας. Κι αυτό γιατί αφορά την αντικατάσταση των παλαιών αλουμινίων με νέα – προηγμένα τεχνολογικά τα οποία προσφέρουν σημαντική μείωση στις απώλειες ενέργειας κάτι που φυσικά συνεπάγεται μείωση της χρημάτων που δίνουμε κάθε χρόνο σε πετρέλαιο, χρήση θερμαντικών συσκευών ευρύτερα και κλιματισμό.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 12 / 3 / 2012 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής -ιδού τα βασικά του σημεία: 

 

Ποιες κατοικίες μπορούν να επιλεγούν για χρηματοδότηση;

Από το πρόγραμμα μπορούν επιδοτηθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και μεμονωμένα διαμερίσματα που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2009.

– Φέρουν οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Για τις περιπτώσεις που η οικοδομική άδεια απωλέσθη ή τα σχετικά αρχεία βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί το ως άνω νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, η εν λόγω άδεια και το νομιμοποιητικό έγγραφο δύνανται να προσκομιστούν στo χρηματοπιστωτικό οργανισμό πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

– Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

– Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

 

Τι αφορά η αντικατάσταση στα κουφώματα των κτιρίων:

Κουφώματα και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά κλπ.

 

Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα:

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα για την υλοποίηση παρεμβάσεων μέχρι του ποσού των 15.000€ ανά κατοικία. Σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή καταλήγετε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να πληρούν και ανώτατα όρια δαπανών προκειμένου ο προϋπολογισμός να είναι "επιλέξιμος". Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του ενδιαφερομένου.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στο ειδικό mini site του υπουργείου http://exoikonomisi.ypeka.gr . Περιλαμβάνει αναλυτικότατη ενημέρωση – ιδαίτερα χρήσιμο δε, είναι το πεδίο ''Συχνές Ερωτήσεις''.

 

 

Κοινοποίηση