Μπλε κάδοι ανακύκλωσης: τι πετάμε

0

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης που -επιτέλους- βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τετράγωνο της Αθήνας και εξαπλώνονται ραγδαία και εκτός των τειχών της πρωτεύουσας έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση – για το περιβάλλον που ζούμε δηλαδή,  η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη.

Ένα πρόβλημα που υφίσταται ακόμη ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πετάμε σε αυτούς. Να λοιπόν ένας συνοπτικός πίνακας των 'ναι' και των 'οχι' όσων αφορά αντικείμενα που ρίχνουμε:

 

Τι πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια,  π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

 

Τι δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

– Υπολείμματα τροφών

– Μπαταρίες

– Ηλεκτρικές συσκευές

– Οικοδομικά υλικά

– Τζάμια

– Υφάσματα

– Κλαδιά δέντρων

– Αντικείμενα από ξύλο, δέρμα κλπ

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες δε, μπορούμε να δούμε το σχετικό πίνακα στο site της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: 

http://www.herrco.gr/UserFiles/File/175345_GREEK_tirixnoumestousmplekadous.pdf

 

Σημαντικότερο όλων όμως είναι σίγουρα, η δική μας απόφαση να βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα μας. Ας θυμόμασρε ότι δεν κοστίζει τίποτε -ελάχιστο από το χρόνο μας μόνο για να γίνει η διαλογή των αντικειμένων που ανακυκλώνονται-  και τα οφέλη για την ποιότητα της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας είναι τεράστια.

 

Κοινοποίηση