Ανεμιστήρες οροφής: κάνουν όντως δουλειά;

0

Όταν πριν από λίγα χρόνια έψαχνα για μια πρακτική και οικονομικότερη από το air-condition λύση για ένα σχετικά μικρό υπνοδωμάτιο, είπα να εξετάσω και την περίπτωση ενός ανεμιστήρα οροφής. Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις για την αποτελεσματικότητά τους διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο (ιδίως τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές) κι άλλοι πως όντως κάνουν δουλειά. Από πολλούς επίσης άκουσα πως το ν’ αγοράσω έναν ανεμιστήρα οροφής είναι μία μάλλον ξεπερασμένη επιλογή  καθώς είμαστε πια στην εποχή των aircondition και μάλιστα ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας.

Μετά από πολύ ψάξιμο και -κυρίως- μετά από αρκετό καιρό χρήσης πλέον, μπορώ λοιπόν να πω ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι όντως πολύ χρήσιμοι αρκεί να ξέρουμε πως και που θα τους χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, προτού αγοράσουμε κάποιον, θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρισμένα στο μυαλό μας ορισμένα βασικά πράγματα:

1. Ο ανεμιστήρας οροφής δεν υποκαθιστά το aircondition. Άλλο πράγμα το ένα κι άλλο το άλλο (γι’ αυτό και διαφέρουν και σε …τιμή άλλωστε). Έτσι, εάν αγοράσουμε ένα ανεμιστήρα οροφής θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει ως κλιματιστικό, μάλλον θ’ απογοητευθούμε.

2. Οι νέας τεχνολογίας ανεμιστήρες οροφής έχουν σχεδόν αθόρυβο κινητήρα και είναι σχεδιαστικά αναβαθμισμένοι προσθέτοντας έτσι τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στην αισθητική του χώρου μας. Παράλληλα, πολλά μοντέλα διαθέτουν και τηλεχειριστήριο κάτι που κάνει τη λειτουργία τους πανεύκολη και …εξ’ αποστάσεως. 

3. Η απόδοσή τους γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στα μικρότερα δωμάτια ενώ στους μεγαλύτερους χώρους σημαντικό ρόλο για την απόδοσή τους παίζει ο κινητήρας που διαθέτουν.  Άλλωστε στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μηχανήματος αναγράφονται μεταξύ άλλων και τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να καλύψει. Αυτό μας δίνει μία ρεαλιστική εικόνα για το εάν κάνει ή όχι για το δικό μας χώρο. 

4. Είναι πολύ σημαντικό να είναι διπλής ενέργειας. Έτσι, την καλοκαιρινή περίοδο τους ρυθμίζουμε να λειτουργούν αριστερόστροφα ώστε να δροσίζουν και το χειμώνα να δουλεύουν δεξιόστροφα – όπως οι δείκτες του ρολογιού, ώστε να στέλνουν τη ζέστη που παράγουν τα σώματα θέρμανσης από την οροφή προς τα κάτω. Μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά δηλαδή και στη σωστή εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμότητας των καλοριφέρ καθώς κατεβάζουν το ζεστό αέρα από το ταβάνι προς το πάτωμα – εκεί που τον χρειαζόμαστε πραγματικά.

5. Οι ανεμιστήρες οροφής δεν μπορούν να ελέγξουν την υγρασία ενός χώρου ούτε να ρίξουν τη θερμοκρασία του όπως κάνουν τα κλιματιστικά. Από την άλλη, αποτελούν ένα υγιεινό και οικονομικό τρόπο για να δροσιστούμε ικανοποιητικά ενώ δεν έχουν έξοδα συντήρησης όπως τα aircondition.

 

Και 2 πρακτικά Tips που πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου όταν σκεφτόμαστε την επιλογή ενός ανεμιστήρα οροφής:

Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ενσωματωμένο και φωτιστικό – κάτι που είναι προφανώς πολύ πρακτικό, εξετάζουμε προσεκτικά τις δυνατότητες φωτισμού που μπορούν να προσφέρουν (δηλαδή πόσες, τι είδους και μέχρι πόσα watt λάμπες σηκώνουν). Κι αυτό γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ο φωτισμός που δίνουν είναι αρκετά αδύναμος πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε κι άλλη μία πηγή φωτισμού στο χώρο μας. Γι’ αυτό λοιπόν οι ανεμιστήρες οροφής με φως είναι πρακτικοί αρκεί  να καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού του συγκεκριμένου χώρου για τον οποίο προορίζονται.

Οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούν και έως …εντομοαπωθητικά καθώς παράγουν ένα κύμα αέρα που εμποδίζει τα ενοχλητικά έντομα να μας πλησιάσουν. Άρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από δροσιά ένα ανεμιστήρας οροφής μπορεί να προσφέρει κι έναν ύπνο απαλλαγμένο από τα ενοχλητικά έντομα της εποχής.

 

Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούν αποτελεσματικά στο χώρο μας όταν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν αγοράζουμε …aircondition και περιμένουμε την αντίστοιχη λειτουργία. Έτσι, ιδιαίτερα σε πιο μικρούς χώρους και δροσίζουν χωρίς να κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο και λειτουργούν πανεύκολα ιδιαίτερα όταν διαθέτουν τηλεχειρισμό και βοηθάνε το χειμώνα, όταν αντιστρέψουμε τη λειτουργία τους, ώστε να συγκεντρώνεται ο θερμός αέρας εκεί που πρέπει. 

Κάτι δε που θα μας βοηθήσει να έχουμε μία ρεαλιστική εικόνα για το εάν κάνουν ή όχι για το συγκεκριμένο χώρο που τους προορίζουμε είναι να ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά τους. Εκεί αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν. Γνωρίζοντας λοιπόν τις διαστάσεις του χώρου μας και βλέποντας τις προδιαγραφές του μηχανήματος που θέλουμε ν’ αγοράσουμε γνωρίζουμε εξαρχής κι εάν μπορεί να μας εξυπηρετήσει ή όχι. Εμένα πάντως, έχοντας προηγουμένως λάβει υπόψιν μου τα παραπάνω, με κάλυψε μία χαρά στις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου για τον οποίο το χρειαζόμουν…

……..Ο πρακτικός τύπος……..

Κοινοποίηση