Τι αφυγραντήρα ν’ αγοράσω;

0

Ως πρακτικός τύπος που είμαι αποφάσισα να βρω την καλύτερη λύση για ν’ αντιμετωπίσω μ’ επιτυχία το πρόβλημα της υγρασίας που δυσκόλευε τη ζωή μου μέσα στο σπίτι – ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα δωμάτια. Αναπόφευκτα λοιπόν ασχολήθηκα πολύ με το κεφάλαιο α φ υ γ ρ α ν τ ή ρ α ς. Έψαξα, ρώτησα, σέρφαρα στο internet και τελικά αγόρασα. Δε θα σας πω βέβαια ποιόν αγόρασα (γκρίζα διαφήμιση γαρ) αλλά θα προσπαθήσω να δώσω μία σειρά από απαντήσεις σε θέματα που σίγουρα θα σας απασχολήσουν εάν θελήσετε ν’ αγοράσετε έναν. Δεν είμαι ειδικός φυσικά και θα πρότεινα να ρωτήσετε οπωσδήποτε κάποιον ειδικό προτού να προχωρήσετε στην αγορά του μηχανήματος, ωστόσο να κάποια βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξα ψάχνοντας πολύ το όλο θέμα αλλά και έχοντας πλέον δοκιμάσει ένα καλό τέτοιο μηχάνημα:

1. Ο αφυγραντήρας κάνει όντως δουλειά;

Ναι ο αφυγραντήρας κάνει χωρίς αμφιβολία δουλειά στην αντιμετώπιση της υγρασίας. Το πόσο καλή δουλειά κάνει όμως δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το μηχάνημα αλλά και από τα δεδομένα με βάση τα οποία κάνουμε την επιλογή του – τον τύπο του σπιτιού που μένουμε δηλαδή, την περιοχή που βρίσκεται, τα τετραγωνικά μέτρα που θα κληθεί να εξυπηρετήσει το μηχάνημα, το που θα το τοποθετήσουμε, το εάν θα το λειτουργούμε τακτικά κ.α. 

2. Ποιος τύπος αφυγραντήρα ταιριάζει που;

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι αφυγραντήρα – αυτός με συμπιεστή που είναι και ο πιο διαδεδομένος και αυτός με τεχνολογία deciccant, με ζεόλιθο δηλαδή. Για να μην χαθούμε σε άσκοπες τεχνικές ορολογίες κι αναλύσεις που μπορεί κάποιος να διαβάσει αναλυτικά σε σχετικά sites, ο δεύτερος τύπος αφυγραντήρα είναι ιδανικός για κατοικίες που η θερμοκρασία στο σπίτι πέφτει χαμηλά – κάτω από τους 15 βαθμούς καθώς μπορεί να δουλέψει στο full της απόδοσής του ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι, εάν θέλουμε ν’ αγοράσουμε ένα αφυγραντήρα για το εξοχικό μας που μένει για ένα μεγάλο διάστημα κλειστό και η εσωτερική του θερμοκρασία πέφτει πολύ, αυτός με το ζεόλιθο είναι ότι πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για παλιές κατοικίες με ανεπαρκή ή ανύπαρκτη θερμομόνωση ή και γενικότερα μη θερμαινόμενους σωστά χώρους που η θερμοκρασία συνήθως πέφτει σημαντικά. Αντίθετα για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που το επίπεδο της θερμοκρασίας διατηρείται σε καλά επίπεδα, ο πρώτος τύπος αφυγραντήρα, με το μοτέρ δηλαδή, πιθανότατα να είναι καταλληλότερος. 

3. Το κόστος ενός καλού αφυγραντήρα είναι μεγάλο;

Το κόστος ενός καλού αφυγραντήρα είναι υπολογίσιμο. Από την άλλη όμως, το μηχάνημα προσφέρει σημαντικά στην υγεία όσων μένουν στο χώρο καθώς όντως αντιμετωπίζει μ’ επιτυχία την υγρασία ενώ παράλληλα βοηθάει και στην εξοικονόμηση από το κόστος θέρμανσης καθώς με την υγρασία του σπιτιού σε καλά επίπεδα η ανάγκη για θέρμανση περιορίζεται.

4. Ο αφυγραντήρας κάνει θόρυβο;

Για να μη χαθείτε στο αδιέξοδο κυνήγι των db που κάθε μηχάνημα αναφέρει στις προδιαγραφές του και το τι πραγματικά σημαίνουν 2-3 db παραπάνω, η απάντηση είναι πως ναι, ένας αφυγραντήρας κάνει θόρυβο. Το πόσο θόρυβο κάνει εξαρτάται φυσικά από το ίδιο το μηχάνημα αλλά και από τη σκάλα στην οποία το λειτουργούμε. 

5. Πόσο σημαντικά είναι τα τετραγωνικά μέτρα ενός χώρου για τον αφυγραντήρα που θα διαλέξουμε;

Πολύ. Κάθε αφυγραντήρας αναφέρει στις προδιαγραφές του και τα τ.μ. που μπορεί να καλύψει. Παράλληλα όμως , θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συγκεκριμένο νούμερο αφορά κυρίως ενιαίους χώρους κι ότι για ν’ αποδώσει ένας αφυγραντήρας σωστά σ’ ένα σπίτι με αρκετά δωμάτια θα πρέπει αναπόφευκτα να τον μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικά σημεία μέσα σε αυτό. Επίσης, εάν θέλουμε να εξυπηρετήσει δύο – τρία γειτονικά δωμάτια θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε σ’ ένα κεντρικό σημείο και βέβαια να έχουμε όλες τις πόρτες των δωματίων διάπλατα ανοιχτές.

6. Το δοχείο του αφυγαντήρα που μαζεύει το νερό έχει χωρητικότητα συγκεκριμένα λίτρα. Τι κάνουμε όταν θέλουμε να τον βάλουμε να λειτουργεί μόνιμα μέσα σε σπίτια που μένουν κλειστά για πολύ καιρό;

Και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μία απλή λύση. Συνδέουμε τον αφυγραντήρα κατευθείαν με την αποχέτευση κι έτσι το νερό που μαζεύει οδηγείται κατευθείαν εκεί χωρίς να περνάει από το ειδικό δοχείο συλλογής νερού που κάθε μηχάνημα διαθέτει. Μάλιστα πολλοί αφυγραντήρες περιέχουν μέσα στη συσκευασία τους και τον ειδικό ελαστικό σωλήνα που είναι απαραίτητος και η τοποθέτηση του οποίου είναι πανεύκολη. 

7. Ο ιονιστής που διαθέτουν κάποιοι αφυγραντήρες είναι όντως χρήσιμος;

Ο συνδυασμός αφυγραντήρα κι ιονιστή φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα καθώς ο δεύτερος έρχεται να διώξει βακτήρια κι οσμές. Ας έχουμε κατά νου ωστόσο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις για να αποκτήσουμε ένα μηχάνημα που θα διαθέτει έναν πραγματικά καλό ιονιστή που θα κάνει τη διαφορά θα πρέπει ν’ ανέβουμε σε κόστος. Αξίζει την οικονομική θυσία πάντως. 

Τα παραπάνω που είναι αποτέλεσμα ενός καλού on και off line ψαξίματος προτού καταλήξω στην επιλογή του μηχανήματος που αγόρασα δίνουν μία πρώτη εικόνα για τα βασικά που αφορούν την αγορά ενός αφυγραντήρα. Πριν πάντως δώσουμε τα χρήματά μας για ν’ αγοράσουμε το μηχάνημα δίνουμε ένα μέρος από το χρόνο μας για να καταλήξουμε στο τι ακριβώς ανάγκες έχει ο χώρος που ζούμε, ζητάμε οπωσδήποτε τη γνώμη ενός ειδικού και φυσικά ψάχνουμε εξαντλητικά το θέμα του κόστους. Άλλωστε σ’ αυτό το τελευταίο το internet μας δίνει πλέον όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να το κάνουμε.  

Και μία Έξυπνη Συμβουλή για να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει ο αφυγραντήρας:

Εάν πρόκειται να λειτουργήσουμε μόνιμα τον αφυγραντήρα σ’ ένα σπίτι που μένει για πολύ καιρό κλειστό (π.χ. στο εξοχικό ή στο σπίτι στο χωριό) είναι καλό ν’ αγοράσουμε ένα μηχάνημα που μας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγουμε τις ώρες μέσα στην ημέρα που θα λειτουργεί κι όχι απλά τους βαθμούς της υγρασίας που θέλουμε να πετύχει. Γιατί έτσι μπορούμε να το ρυθμίσουμε να λειτουργεί μόνο τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ. 

Κοινοποίηση