Πως θα αποκτήσεις αυτόνομη θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

0

Εάν είσαι ένας από τους πολλούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κόστος για θέρμανση κάθε χειμώνα, τώρα υπάρχει λύση. Ή μάλλον, η λύση είναι σχεδόν έτοιμη. Με διάταξη  που υπάρχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος» που βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ  καθιερώνεται μία νέα διαδικασία ώστε να αποσυνδεθούν τα διαμερίσματα από την κεντρική θέρμανση της κάθε πολυκατοικίας και να συνδεθούν αυτόνομα με φυσικό αέριο ή με κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης.

Τα βασικά που πρέπει να έχεις κατά νου για την όλη διαδικασία:

1. Εάν αυτονομηθείς από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας θα συμμετέχεις πλέον μόνο στις τακτικές ή έκτακτες  δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα ή την αντικατάστασή του. Απαλλάσσεσαι λοιπόν από το σύνολο των δαπανών για το καύσιμο της κεντρικής θέρμανσης.

2. Μπορείς ν΄ αυτονομηθείς με δικά σου έξοδα χωρίς να είναι αναγκαία σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης ή ακόμη και με αρνητική απόφαση.

3. Όσον αφορά την εγκατάσταση του νέου συστήματος θέρμανσης:

– Βασική προϋπόθεση αποτελεί, το όποιο σύστημα θέρμανσης επιλέξεις να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από αυτό της κεντρικής θέρμανσης.

– Πρέπει να μονωθούν οι σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας που περνούν από το διαμέρισμά σου χωρίς να θίγεται η θέρμανση των υπολοίπων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

– Για να εγκαταστήσεις το νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά σου χρειάζεσαι πολεοδομική άδεια και ο σχετικός εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία σου.

– Πρέπει να γνωστοποιήσεις στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.

Συνεπώς, κάνεις τους υπολογισμούς σου, βρίσκεις τι από τα δύο, κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση σε συμφέρει οικονομικά κι αναλόγως αποφασίζεις. Το βασικό είναι ότι τώρα η επιλογή είναι δική σου.

……..Ο πρακτικός τύπος……..

Ποιοι είναι οι φθηνότεροι τρόποι θέρμανσης;

Κοινοποίηση