6 μικρά – χρήσιμα πράγματα που κάθε σπίτι πρέπει να έχει

0

Τις περισσότερες φορές αρκετά θέματα που έχουν σχέση με την όλη καθημερινότητα στο σπίτι μας εξαρτώνται από μικρά, ασήμαντα ίσως πράγματα που όμως ο ρόλος τους τελικά είναι -για διαφορετικούς λόγους- πολύ σημαντικός. 

 

 

Ας δούμε λοιπόν έξι από αυτά:

χαλάκι εισόδου  

1. Χαλάκι εισόδου.

Ασήμαντη λεπτομέρεια θα πει κάποιος. Τι αλλάζει εάν ένα σπίτι έχει ή δεν έχει πατάκι στην είσοδο; Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το χαλάκι της εισόδου είναι ουσιαστικά ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την καθαριότητα του σπιτιού. Κι αυτό γιατί όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, τα παπούτσια μας είναι βασικό μέσο μεταφοράς ακαθαρσιών από τον εξωτερικό χώρο. Το χαλάκι της εισόδου λοιπόν λειτουργεί σαν ένα φίλτρο που κάνει ένα πρώτο βασικό καθαρισμό  σε αυτές. Σκεφτείται μόνο ότι εάν δεν υπάρχει, τότε το αμέσως επόμενο σημείο που τα παπούτσια μας εναποθέτουν ότι κουβαλούν απ' έξω είναι συνήθως το χαλί στο σαλόνι.

κουτί για κλειδιά

2. Ειδικό κουτί για τα κλειδιά.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο χάνονται κλειδιά, με όλη την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται, είναι ότι συνήθως δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου χώρου που θα τ' αφήνουμε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και θα θα τα ξαναπαίρνουμε φεύγοντας. Η ύπαρξη λοιπόν ενός ειδικού κουτιού, κατά προτίμηση πολύ κοντά στην εξώπορτα, έρχεται να δώσει τη λύση. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι, το να πείσουμε τον εαυτό μας να πειθαρχήσει στο "μπαίνω στο σπίτι – αφήνω τα κλειδιά σε συγκεκριμένο σημείο''.

καλάθι για τ' άπλυτα

3. Καλάθι για τ' άπλυτα.

Μία από τις βασικότερες αιτίες που στο χώρο του μπάνιου κυριαρχεί πολλές φορές το …χάος είναι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου χώρου για να αφήνουμε τ' άπλυτα ρούχα. Έτσι, η κλασική εικόνα είναι να γυρίζει το παιδί από το σχολείο, ν' αλλάζει και απλά να πετάει τα βρώμικα ρούχα οπουδήποτε βρει μέσα στο χώρο του μπάνιου.

Η ύπαρξη λοιπόν ενός ειδικού καλαθιού για τ' άπλυτα διευκολύνει τόσο στο ότι θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος για να συγκεντρώνονται αυτά όσο και στο ότι θα είναι πολύ εύκολη, στη συνέχεια, η μεταφορά τους στον κάδο του πλυντηρίου. Γλιτώνουμε έτσι χρόνο και …ακαταστασία!

κουτί φαρμακείο

4. Φαρμακείο.

Σκεφτείτε μόνο το εξής: είναι βράδυ, το παιδί φαίνεται αδιάθετο κι εμείς ψάχνουμε απεγνωσμένα το θερμόμετρο για να δούμε εάν έχει ανεβάσει πυρετό. Ψάχνουμε, ψάχνουμε αλλά μάταια. Είμαστε βέβαιοι ότι "εδώ το είχαμε ακουμπήσει'' αλλά, απλά, το θερμόμετρο δεν είναι πουθενά. Σπάνια περίπτωση; μάλλον όχι.

Η ύπαρξη λοιπόν ενός ειδικού κουτιού-φαρμακείου στο σπίτι είναι διπλά χρήσιμο:

i. μπορούμε να έχουμε εκεί όλα τα βασικά φάρμακα συγκεντρωμένα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή (βασική προυπόθεση βέβαια, είναι να επιστρέφουμε κάθε φορά το κουτί με το φάρμακο, το θερμόμετρο, το οινόπνευμα κ.ο.κ., από εκεί που το πήραμε).

ii. επειδή αυτό κλειδώνει, διασφαλίζουμε ότι τα φάρμακα δεν θα βρεθούν στα …λάθος χέρια (βλ. χέρια παιδιών).

φακός

5. Φακός.

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος είναι μάλλον συνηθισμένες, η παρουσία ενός φακού μέσα στο σπίτι – σε πρώτη ζήτηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ιδανική περίπτωση μάλιστα είναι οι φακοί που προορίζονται για χρήση σε camping καθώς έχουν αρκετά δυνατό φώς που διαχέεται στο χώρο και μπορούν να στερεωθούν στο τραπέζι ή να κρεμαστούν στον τοίχο. Έτσι, στην περίπτωση μίας ξαφνικής διακοπής κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουμε διαθέσιμη μία πρακτική λύση που θα μας εξυπηρετήσει αφάνταστα έως ότου επανέλθει το φως (ιδιαίτερα μάλιστα εάν στο σπίτι μένουν και μικρά παιδιά ή άτομα τρίτης ηλικίας).

κουτί αποθήκευσης

6. Κουτιά αποθήκευσης.

Τέλος, η ύπαρξη κουτιών αποθήκευσης είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε κάθε σπίτι. Κι αυτό γιατί μας βοηθούν να σιγυρίζουμε γρήγορα κι αποτελεσματικά τα δωμάτια συγκεντρώνοντας σε ένα κοινό αποθηκευτικό χώρο όλα τα μικροπράγματα που είναι διασκορπισμένα παντού – και ιδιαίτερα βέβαια στο παιδικό δωμάτιο!

 

* Photo by Winnond / Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση