5 πρακτικές λύσεις για το Παιδικό Δωμάτιο

0

Το Παιδικό Δωμάτιο είναι ο χώρος που το παιδί περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Κι αυτό γιατί εκεί διαβάζει, εκεί παίζει, εκεί ξεκουράζεται. Είναι ο δικός του μικρός κόσμος. Για το λόγο αυτό και ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να είναι απόλυτα λειτουργικός αλλά και ασφαλής για το μικρό του ένοικο.

 

5 πρακτικές λύσεις λοιπόν που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν σημαντικά: 

 

1. Μοκέτα στο πάτωμα.

Επειδή οι περισσότερες οικογένειες ζουν σε πολυκατοικίες, το θέμα της ησυχίας γίνεται συχνά ένα σημαντικό σημείο τριβής με τους γείτονες. Κι αυτό γιατί το παιδί δεν μπορεί, προφανώς,  να μείνει …ακίνητο στο δωμάτιό του. Θα τρέξει, θα ρίξει πράγματα κάτω, θα σύρει αντικείμενα. Μία καλή και πρακτική επιλογή λοιπόν για να μειώσουμε την ενόχληση των …αποκάτω και ν' αποφύγουμε τις συνεχείς παρατηρήσεις είναι να στρώσουμε μία παχιά μοκέτα στο δάπεδο του παιδικού δωματίου. Εκτός μάλιστα από τη σημαντική μείωση των θορύβων που προσφέρει, προστατεύει επιπρόσθετα το παιδί και στις περιπτώσεις των άτσαλων πτώσεων στο έδαφος – που κακά τα ψέματα δεν είναι και σπάνιες!

 

2. Προστατευτικά για τις γωνίες των επίπλων.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ατυχημάτων για το παιδί μέσα στο σπίτι είναι οι αιχμηρές γωνίες των επίπλων. Κι αυτό γιατί το παιδί τρέχει ακατάπαυστα μην έχοντας απόλυτη συναίσθηση των κινδύνων. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται στον περιορισμένο χώρο του παιδικού δωματίου.  

Φροντίζουμε λοιπόν να προμηθευτούμε κάποια από τα ειδικά προστατευτικά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο (δείτε ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ) και να τα τοποθετήσουμε στις γωνίες του γραφείου, της βιβλιοθήκης, του κρεβατιού και γενικότερα όπου υπάρχουν αιχμηρές γωνίες ώστε το παιδί να μπορεί να κινείται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο χώρο του.

 

3. Εκμεταλλευόμαστε το χώρο κάτω από παιδικό κρεβάτι.

Αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

i. Αγοράζοντας κάποιο κρεβάτι που διαθέτει αποθηκευτικό χώρο από κάτω (δείτε ενδεικτικά εδώ κι εδώ) και όπου μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βασικά ρούχα που φοράει το παιδί καθημερινά ή και να το χρησιμοποιούμε απλά ως το χώρο υποδοχής των πραγμάτων μετά από ένα γρήγορο συμμάζεμα του δωματίου.

ii. Αγοράζοντας ένα παιδικό κρεβάτι που διαθέτει και δεύτερο κρεβάτι, "κρυμμένο" κάτω από το κύριο (δείτε ενδεικτικά εδώ κι εδώ). Όσο για τη χρησιμότητα μίας τέτοιας επιλογής, εκτός των άλλων, ας σκεφτούμε και την ακόλουθη συνηθισμένη περίπτωση: Το παιδί είναι άρρωστο και θέλουμε για κάποιες ώρες μέσα στο βράδυ να παρακολουθήσουμε την πορεία του πυρετού. Ανοίγουμε το δεύτερο κρεβάτι και ξαπλώνουμε κοντά στο παιδί – εύκολα και χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία.

 

4. Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα, σε κάποια γωνιά του παιδικού δωματίου, ένα καλάθι αποθήκευσης παιδικών παιχνιδιών.

Τα κουτιά ή τα καλάθια που χρησιμεύουν για την αποθήκευση των παιδικών παιχνιδιών (δείτε ενδεικτικά εδώ κι εδώ) είναι πραγματικά "σωτήρια" για τους γονείς. Κι αυτό γιατί εάν το παιδικό δωμάτιο έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, αυτό είναι τα παιχνίδια που είναι μονίμως σκορπισμένα ολούθε στο χώρο. Κάθε βράδυ λοιπόν, η διαδικασία …συλλογής τους και κυρίως η αναζήτηση στη συνέχεια του χώρου που θα τα φιλοξενήσει είναι ένας πραγματικός βραχνάς. Το κουτί ή το καλάθι αποθήκευσης  λοιπόν, έρχεται να δώσει μία άμεση, εύκολη και πρακτική λύση.

 

5. Αγοράζουμε μία βιβλιοθήκη που έχει ενσωματωμένο και το γραφείο.

Το κέρδος μίας τέτοιας επιλογής είναι διπλό:

i.  Κερδίζουμε σημαντικό χώρο, "απελευθερώνοντας" το παιδικό δωμάτιο.

ii. Διευκολύνουμε το παιδί στο καθημερινό διάβασμα καθώς γραφείο και βιβλιοθήκη βρίσκονται στον ίδιο χώρο και έτσι γλιτώνει τα συνεχή "πήγαινε – έλα" που εκτός των άλλων λειτουργούν και αποτρεπτικά στην προσπάθειά του να συγκεντρωθεί. 

 

Κοινοποίηση