5 κινήσεις για να διατηρούμε το σπίτι ζεστό

0

Το να πετύχουμε να διατηρούμε το σπίτι μας ζεστό με την όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση των μονάδων θέρμανσης είναι σπουδαία υπόθεση – ειδικά με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη ….

Ιδού 5 βασικές κινήσεις για να το πετύχουμε:

 

i. Αντιμετωπίζουμε την υγρασία:

Η υγρασία είναι top ζήτημα ιδιαίτερα για τις ισόγειες μονοκατοικίες – αυτές δηλ. που έχουν άμεση επαφή με τη γη. Εδώ σημαντική βοήθεια μπορεί να μας προσφέρει η απόκτηση ενός αφυγραντήρα. Το κόστος ενός καλού μηχανήματος δεν είναι ευκαταφρόνητο αλλά η απόδοσή του και η συνεισφορά του στη δημιουργία σωστής ατμόσφαιρας στο χώρο μας θα μας εντυπωσιάσει. Επίσης σημαντικά βοηθάει και ο σωστός αερισμός του σπιτιού ο οποίος και πρέπει να μας γίνει μια καθημερινή συνήθεια. Ιδανικός χρόνος, δε, γι’ αυτόν θεωρούνται οι πρωινές ώρες.

ii. Κρατάμε το πάτωμα θερμό:

Η χρήση χαλιού, φλοκάτης, μοκέτας κ.ο.κ. συμβάλει σημαντικά στο να διατηρείται ο χώρος μας ζεστός καθώς εμποδίζουν τη θερμότητα να χαθεί μέσω μίας από τις πιο εύκολες διόδους διαφυγής που είναι το πάτωμα του σπιτιού. Η καλή ποιότητα μάλιστα του χαλιού μπορεί ν’ αποδειχτεί καθοριστική για την σωστή θέρμανση του χώρου μας καθώς στην κυριολεξία ‘μονώνει’ το πάτωμα.

iii. Χρησιμοποιούμε κουφώματα νέας τεχνολογίας:

Όσα χαλιά κι εάν στρώσουμε, όσες σόμπες κι εάν ανάψουμε εάν τα κουφώματα του σπιτιού είναι παλιά, οι απώλειες θερμότητας θα παραμένουν μεγάλες. Γι’ αυτό και τα σύγχρονης τεχνολογίας κουφώματα αλουμινίου είναι απαραίτητα καθώς συμβάλλουν σημαντικά στο να διατηρείται η θερμοκρασία του σπιτιού στα σωστά επίπεδα. Έτσι, χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο τα θερμαντικά σώματα που διαθέτουμε απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ζεστασιά αλλά και μεγαλύτερη οικονομία ταυτόχρονα.

iv. Μειώνουμε τη χρήση του μηχανικού εξαερισμού στο σπίτι:

Η χρήση του απορροφητήρα στην κουζίνα ή του εξαεριστήρα στο WC πρέπει να γίνεται με φειδώ – μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη. Κι αυτό γιατί οι μηχανισμού αυτοί αφαιρούν το ζεστό εσωτερικό αέρα αντικαθιστώντας τον με τον κρύο αέρα του εξωτερικού χώρου.

v. Χρησιμοποιούμε σωστά παντζούρια, κουρτίνες, στόρια:

Μια από τις βασικές μας μέριμνες κάθε πρωί -ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες που στην Ελλάδα δεν είναι και λίγες- θα πρέπει να γίνει το να ανοίγουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες και να ανεβάζουμε τα στόρια. Έτσι ο ήλιος θα τρυπώσει στο σπίτι μας και θα ζεστάνει το χώρο μας φυσικά δημιουργώντας μια θαλπωρή που με τη λελογισμένη χρήση των τεχνικών μέσων στη συνέχεια θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε έως το επόμενο πρωί. Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι και το να … κλείσουμε παντζούρια, στόρια, κουρτίνες μόλις ο ήλιος αρχίζει να πέφτει.

 

Κοινοποίηση