Χριστουγεννιάτικο δέντρο: φυσικό ή τεχνητό;

0

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σπίτι. Άσχετα δε με την όποια σχέση του με αυτή καθεαυτή την πραγματική ιστορία των Χριστουγέννων, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ο χώρος γύρω από τον οποίο η οικογένεια περνάει ένα μεγάλο διάστημα των εορτών ενώ στη βάση του τοποθετούνται συνήθως και τα πολυαναμενόμενα απ’ όλους Χριστουγεννιάτικα δώρα.

Έτσι, τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη τίθεται το κλασικό δίλημμα: τι να επιλέξουμε για τις φετινές γιορτές; Ένα τεχνητό / πλαστικό δέντρο που είναι και το πιο συνηθισμένο ή μήπως φέτος να προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου φυσικού;

Η απόφαση είναι βέβαια, τελικά, εντελώς προσωπική – ας δούμε όμως τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής:

Α. Τεχνητό / πλαστικό δέντρο:

+

• Μεταφέρεται κι αποθηκεύεται εύκολα (καθώς είναι πτυσσόμενο και συναρμολογούμενο) ενώ με λίγη προσοχή μπορεί να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

• Δεν μαδάει κι έτσι η νοικοκυρά δεν είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται διαρκώς με το ηλεκτρικό σκουπάκι στο χέρι.

• Όπως και να το κάνει κανείς δεν είναι πραγματικό! Κι όσο κι εάν κάποια τεχνητά Χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πραγματικά πολύ όμορφα, τίποτε δε φθάνει το αληθινό. 

 

Β. Αληθινό δέντρο:

+

• Η παρουσία ενός αληθινού δέντρου δίνει πραγματικά άλλη εικόνα στο χώρο μας.

• Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα πραγματικό δέντρο και μάλιστα στη μέση του σαλονιού τους. Η μυρωδιά, η αίσθηση της αφής του πραγματικού ξύλου, δημιουργεί εικόνες και μνήμες που τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

• Το αληθινό Χριστουγεννιάτικο δένδρο αναπόφευκτα θα μαδήσει γεμίζοντας με βελόνες το χώρο γύρω του.

• Για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν το μάδημα των βελόνων είμαστε υποχρεωμένοι να το τοποθετούμε μόνο σε συγκεκριμένα σημεία – μακριά από τα θερμαντικά σώματα.

• Όταν η περίοδος των εορτών τελειώσει, έχουμε ένα μεγάλο αντικείμενο στο σαλόνι που πρέπει κάτι να το κάνουμε. Προφανώς δεν αποθηκεύεται (και δεν υπάρχει άλλωστε λόγος γι’ αυτό), οπότε ή πρέπει να το κατεβάσουμε στο πεζοδρόμιο για να το παραλάβουν οι υπεύθυνοι καθαριότητας του δήμου ή να το κόψουμε σε ξύλα και να το χρησιμοποιήσουμε στο τζάκι ή την ξυλόσομπά μας.

* Σε κάθε περίπτωση πάντως – όποιο από τα δύο κι εάν επιλέξουμε τελικά, ας θυμόμαστε πάντα πως παρότι η παρουσία του δέντρου στο σπίτι δίνει όντως μία πολύ όμορφη νότα στο χώρο και χαροποιεί ιδιαίτερα μικρούς και μεγάλους, σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει αυτό – καθεαυτό το πραγματικό μήνυμα της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων

  Πρακτικά Tips για να διατηρούμε φρέσκο για περισσότερο καιρό ένα φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Κοινοποίηση