Χειμερινές εκπτώσεις: 10 πρακτικές συμβουλές

0

Στις 15 Ιανουαρίου έχουμε την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ενόψει του γεγονότος αυτού λοιπόν, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα τον 'δεκάλογο' του καλού και κερδισμένου καταναλωτή.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει:

1)  Να αγοράζει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού του.

2)  Να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή διερεύνηση της αγοράς, που αυτό σημαίνει ότι τα είδη που έχει «τσεκάρει» ο καταναλωτής, πριν από την έναρξη των εκπτώσεων, θα πρέπει να υπάρχουν στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

3)  Να καταρτίζει λίστα με τα είδη που θέλει να αγοράσει, δηλαδή στην από πριν έρευνα τιμών, ώστε να διαπιστώσει, εάν, από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, οι αρχικές τιμές είναι ίδιες με αυτές πριν από τις εκπτώσεις.

4)  Να αγοράζει, χωρίς χρονική πίεση, γιατί κερδισμένος καταναλωτής θα είναι αυτός που η αγοραστική του συμπεριφορά θα είναι ορθολογιστική και θα κάνει την πλέον σωστή επιλογή, σύμφωνα με ό,τι  πραγματικά χρειάζεται και όχι με ό,τι «θέλει»…

5)  Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν για 45 μέρες, συνεπώς δεν «βιαζόμαστε»… απεναντίας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, πριν επιλέξουμε τα απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό.

6)  Να αποφεύγει τα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκείνα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα, σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

7)  Να ενημερώνεται από τους εμπόρους για το εάν μπορούν να πραγματοποιεί αλλαγές ειδών που αγοράζει, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

8)  Να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά, σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.

9)  Να ζητάει πλήρη και επακριβή ενημέρωση, όταν αγοράζει είδη με δόσεις.

10) Να καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520), όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία των περιπτώσεων που κάποιοι θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές με πλασματικές εκπτώσεις.

 

 

Κοινοποίηση