Για ποιες πλαστικές σακούλες πληρώνουμε & για ποιες όχι. Ποια επιλογή έχουμε για να μεταφέρουμε τα ψώνια στο σπίτι

0

Από 1ης Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου για τις πλαστικές σακούλες και την επιπλέον χρέωση που θα συνεπάγεται η χρήση τους όταν ψωνίζουμε και πλέον όλοι οι καταναλωτές πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Ας δούμε καταρχήν πόσο τις πληρώνουμε:

1. Η χρέωση είναι στα 3 λεπτά συν ΦΠΑ (0,03 €) ανά σακούλα η οποία έχει πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα). Δηλαδή μαζί με το φόρο πλησιάζει τα 4 λεπτά του Ευρώ.

Το περιβαντολλογικό αυτό τέλος χρεώνεται σε όλες τις αγορές μας από τα καταστήματα λιανικής, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ψιλικατζίδικα κλ.π.

Δε επιβάλλεται το τέλος, προς το παρόν, για στις αγορές μας από τα περίπτερα, τις λαϊκές αγορές καθώς και το υπαίθριο εμπόριο γενικότερα.

Για ποιες σακούλες δε πληρώνουμε το περιβαντολλογικό τέλος:

1. Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

2. Για βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Επίσης, πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.

Τέλος, στην πλαστική σακούλα θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία υποχρεωτικού περιεχομένου, αλλά και η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Ποια επιλογή υπάρχει για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας στο σπίτι εάν δεν θέλουμε να πληρώσουμε την πλαστική σακούλα:

Μπορούμε να αγοράσουμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες τις οποίες όλα τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα από το νόμο να διαθέτουν και μάλιστα να τις έχουν σε εμφανές σημείο.

Κοινοποίηση