Οικονομία στο σούπερ μάρκετ

0
 
Όσο κι εάν η οικονομική κρίση μας πιέζει, ένα από τα πράγματα που δεν μπορούμε να κόψουμε είναι τα ψώνια στο super market καθώς από εκεί προμηθευόμαστε τα απολύτως απαραίτητα για το σπίτι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα έξοδα. Μάλιστα, εάν εφαρμόσουμε κάποιες από τις ιδέες που ακολουθούν, πιθανόν να καταφέρουμε σημαντικές μειώσεις καθώς ίσως απαλλαγούμε από τα περιττά που είναι κι αυτά που φουσκώνουν άσκοπα τον τελικό λογαριασμό.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
 
1. Εν αρχή ην η λίστα, το περίφημο 'χαρτάκι' με τα ψώνια που πρέπει απαραιτήτως να κουβαλάμε μαζί μας σε κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.
Κι αυτό γιατί  μας γλιτώνει από τα περιττά έξοδα. Έτσι λοιπόν, το Σαββατοκύριακο που το μυαλό είναι πιο καθαρό, κάνουμε έναν έλεγχο στα διαθέσιμα του σπιτιού και καταγράφουμε με ακρίβεια τις ελλείψεις. Με το χαρτί αυτό οδηγό λοιπόν, κάνουμε την εβδομαδιαία μας επίσκεψη στο super market και ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια τ' αναγραφόμενα σε αυτό προβαίνουμε στις απαραίτητες αγορές.  
Ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις βασικές πολιτικές που ακολουθεί κάθε πολυκατάστημα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του είναι να βρίσκει τρόπους ο πελάτης μαζί με τα απαραίτητα να ψωνίζει και πράγματα που στην ουσία του είναι μάλλον άχρηστα. Εξ' ου και τα διάφορα ειδικά stands με προιόντα που βρίσκουμε διάσπαρτα στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ αλλά και κοντά στα ταμεία.
Με όσο πιο συγκεκριμένη λίστα λοιπόν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ και όσο πιο πιστά την τηρήσουμε τόσο πιθανότερο είναι ν' αποφύγουμε τις καταναλωτικές 'παγίδες'.
 
2. Διατηρούμε ένα μικρό αρχείο με τις τιμές των βασικών προιόντων που ψωνίζουμε το οποίο και έχουμε μαζί μας.
Έτσι μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε πραγματικές ευκαιρίες σε βασικά είδη διατροφής και σπιτιού όπως και ν' αποφύγουμε τις δήθεν 'προσφορές'.
 
3. Αποφεύγουμε να παίρνουμε τα παιδιά μαζί μας.

Τα παιδιά παρασύρονται εύκολα από διάφορα είδη όπως γλυκίσματα, τσίχλες, μικροπαιχνίδια  κ.ο.κ και μας ζητάνε να τους τα αγοράσουμε. Το πιθανότερο δε, είναι να υποκύψουμε στην πίεση προβαίνοντας σε μάλλον άσκοπα έξοδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διάφορα stands που συναντάμε μπροστά από τα ταμεία είναι γεμάτα με προιόντα που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Οι marketers γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο γονιός δύσκολα θα μπορέσει ν' αντισταθεί στις απαιτήσεις του βλασταριού του.    

 

4. Ελέγχουμε σχολαστικά τις ημερομηνίες λήξης των προιόντων και επιλέγουμε αυτά που λήγουν αργότερα.
Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις προιόντα που αγοράσαμε, αργούμε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσουμε κι όταν το αποφασίζουμε είναι πλέον …αργά! Όσο πιο μακρινή λοιπόν είναι η ημερομηνία λήξης τους τόσο πιο πιθανό είναι να μην πάνε τα χρήματά μας χαμένα.  
 
5.  Επιλέγουμε προιόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Αν και ορισμένοι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί με τα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας σε σχέση με άλλα πιο ''επωνύμων'' εταιριών,  συνήθως δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό. Τα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι τις περισσότερες φορές οικονομικότερα αλλά και εξαιρετική ποιότητας – άρα αποτελούν μία συμφέρουσα αγορά.
 
6. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία.
Σύμφωνοι, τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εισέλθει δυναμικά στο κομμάτι της τεχνολογίας, όμως ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα. Διαβάστε σε προηγούμενο άρθρο του Praktikesidees για 2 mobile εφαρμογές που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τα ψώνια μας από γνωστές αλυσίδες super market.   
 
 
 
Κοινοποίηση