On line αγορές – απαντήσεις σε συχνές απορίες

0

Οι on line αγορές  έχουν πολλά πλεονεκτήματα με βασικότερο όλων το χαμηλότερο κόστος. Επειδή όμως είναι 'εξ αποστάσεως' έχουν το μειονέκτημα ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα  της άμεσης-προσωπικής επαφής με το κατάστημα και της 'δια ζωσης' επίλυσης των όποιων προβλημάτων τυχόν παρουσιαστούν. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λοιπόν μέσα από το εξαιρετικό site  www.efpolis.gr  δίνει απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα που ένας καταναλωτής θα μπορούσε να έχει για τον συγκεκριμένο τρόπο αγορών – συγκεκριμένα:

 

Ερώτηση:

Έκανα αγορές μέσω διαδικτύου κι ενώ ακυρώνω την παραγγελία και επιστρέφω άθικτο το προϊόν δεν μου επιστρέφουν τα χρήματα.

Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 10 του ν. 2251/94, σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως εντός 14 ημερολογιακών ημερών (από την ημερομηνία παραλαβής του προϊόντος) και σε περίπτωση μη παροχής από τον προμηθευτή υποδείγματος δήλωσης υπαναχώρησης, εντός τριών μηνών (επιστρέφοντας το προϊόν στην αρχική του κατάσταση, χωρίς επιβαρύνσεις εκτός από τα έξοδα επιστροφής). Μπορείτε να υποβάλετε σχετική καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ερώτηση:

Αγόρασα προϊόν μέσω διαδικτύου από χώρα του εξωτερικού. Ποιος είναι αρμόδιος για την παροχή εγγύησης στην περίπτωση βλάβης ή ελαττώματος;

Υπεύθυνη είναι η αντιπροσωπεία που ορίζεται από την σελίδα του διαδικτύου ως αρμόδια ή αυτή που αναγράφεται στα έγγραφα που αποστέλλονται με το προϊόν. Έτσι γνωρίζετε σε ποιο πρόσωπο-αντιπροσωπεία μπορείτε να στραφείτε για την άσκηση των δικαιωμάτων σας. Με την παραγγελία ζητάτε και την εγγύηση από την οποία προκύπτει εάν υπάρχει αντιπροσωπεία σε άλλες χώρες και σε ποιές και εάν καλύπτουν τα εξουσιοδοτημένα service τους και τις αγορές από άλλες χώρες. Για τυχόν καταγγελίες που αφορούν συναλλαγές με χώρες της Ευρ. Ένωσης μπορείτε να απευθύνεστε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr/index_ecc.html).

Ερώτηση:

Παρήγγειλα ένα προϊόν από ηλεκτρονικό κατάστημα για το οποίο υπήρχε η ένδειξη της διαθεσιμότητας κατά την ημέρα της παραγγελίας. Ωστόσο η επιχείρηση με ενημέρωσε ότι τελικά το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο και ότι η παραγγελία μου δεν μπορεί να εκτελεστεί. Είναι νόμιμο;

Απάντηση:

Η συμπεριφορά αυτή είναι παράνομη. Αποτελεί μορφή παραπλάνησης, καθώς προκαλεί ψευδή εντύπωση στον καταναλωτή ως προς τα διατιθέμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Η εταιρεία έχει την ευθύνη για την έγκαιρη ενημέρωση των δεδομένων στην ιστοσελίδα της. Εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις των άρθρων 9γ & 9δ του Ν. 2251/1994. Έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε και να ζητήσετε επιστροφή των χρημάτων που ενδεχομένως έχετε καταβάλει. Παράλληλα, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία για την παραπλάνηση στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ερώτηση:

Παρήγγειλα ένα προϊόν από ηλεκτρονικό κατάστημα στην ορισμένη τιμή που αναγραφόταν στο σχετικό πεδίο της προσφοράς. Ωστόσο η επιχείρηση με ενημέρωσε ότι τελικά η τιμή του προϊόντος είναι άλλη από αυτήν της προσφοράς. Είναι νόμιμο;

Απάντηση:

Η συμπεριφορά αυτή είναι παράνομη. Αποτελεί μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή, καθώς ο καταναλωτής ενδεχομένως να μην επέλεγε το συγκεκριμένο προϊόν, αν γνώριζε την πραγματική τιμή, ή να μην επέλεγε τη συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος. Εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις των άρθρων 9γ επ. Ν. 2251/1994.Έχετε το δικαίωμα να επιμείνετε στην εκτέλεση της παραγγελίας με την αρχική τιμή, είτε να υπαναχωρήσετε και να ζητήσετε επιστροφή των χρημάτων του που ενδεχομένως έχετε καταβάλει. Παράλληλα, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία για την παραπλάνηση στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ερώτηση:

Έχω παραγγείλει προϊόν μέσω διαδικτύου για το οποίο έχω καταβάλλει προκαταβολή. Ωστόσο, παρόλο που έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία της παραγγελίας, αυτή δεν έχει εισέτι εκτελεστεί αλλά ούτε είχα ενημερωθεί για το διάστημα που θα απαιτούντο για την εκτέλεσή της. Τι μπορώ να κάνω ;

Απάντηση:

Ο προμηθευτής κατά τη σύναψη της σύμβασης οφείλει να σας ενημερώνει για το χρόνο παράδοσης του προϊόντος. Μπορείτε να υπαναχωρήσετε αναιτιολογήτως από την σύμβαση εντός 14 ημερολογιακών ημερών. Δεν επιτρέπεται η είσπραξη προκαταβολής (α. 4 του ν. 2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

 

Αυτό που το Praktikesidees.gr θα ήθελε να συμπληρώσει στα παραπάνω είναι ότι οι on line αγορές αποτελούν μια πραγματικότητα που θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα και στη χώρα μας καθώς προσφέρουν οικονομία χρόνου (ψωνίζουμε από τον υπολογιστή μας χωρίς να χρειαστεί να αφιερώσουμε χρόνο από τον ελάχιστο ελεύθερο που διαθέτουμε πλέον) ενώ και οι τιμές είναι συνήθως σημαντικά χαμηλότερες απ' ότι στα φυσικά καταστήματα. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί λιγότεροι απ' όσους φανταζόμαστε (ειδικά όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής οι prepaid cards είναι ιδανικές) ενώ και το επίπεδο επαγγελματικής εξυπηρέτησης των περισσοτέρων ελληνικών e-shops πολύ υψηλό πλέον.

 

 

Κοινοποίηση