10 διαφορετικές χρήσεις της σόδας που δε γνωρίζουμε!

0

Η μαγειρική σόδα εκτός από τη γνωστή σε όλους μας …συμμετοχή της στη μαγειρική έχει και μία σειρά άλλες χρήσεις που όμως δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστές. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει από την καταπολέμηση της δυσοσμίας, έως το φρεσκάρισμα των χαλιών και της ταπετσαρίας του αυτοκινήτου αλλά και την αντιμετώπιση της …ενοχλητικής άφτρας!

Ας δούμε λοιπόν τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τη μαγειρική σόδα που σίγουρα υπάρχει σε κάποιο συρτάρι, στην κουζίνα κάθε σπιτιού:

1. Για τις άφτρες.

Η γνωστή σε όλους για το ενοχλητικό της τσούξιμο, άφτρα μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με τη μαγειρική σόδα. Πιο συγκεκριμένα, βάζουμε λίγη σε μία μπατονέτα και την ακουμπάμε πάνω στη χαρακτηριστική κοκκινίλα της άφτρας. Θα μας προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

2. Για τα δόντια.

Η σόδα θεωρείται ότι βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών – έτσι:

i. αγοράζουμε οδοντόκρεμα που να περιέχει σόδα, ή

ii. προσθέτουμε λίγη σόδα στο βουρτσάκι μαζί με την οδοντόκρεμα.

3. Για τη δυσοσμία του στόματος.

Η σόδα βοηθάει ιδιαίτερα και στο να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας. Ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού λοιπόν σε μισό ποτηράκι νερό, κάνουμε πλύση του στόματος και ξεπλένουμε.

4. Για τη δυσοσμία από το κάδο των απορριμάτων και τα τασάκια.

Ρίχνουμε λίγη σόδα στον πάτο του κάδου των απορριμάτων αλλά και τα τασάκια. Θα βοηθήσει ιδαίτερα στην καταπολέμηση της δυσοσμίας από τα σκουπίδια και τ' αποτσίγαρα καθώς έχει την ιδιότητα ν' απορροφά τις όξινες μυρωδιές.

5. Για τη δυσοσμία στα συρτάρια με τα ρούχα.

Εάν το συρτάρι και κυρίως τα ρούχα που έχουμε μέσα μυρίζουν, αδειάζουμε το συρτάρι και απλώνουμε στον πάτο μαγειρική σόδα. Το τρίβουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή με μία μαλακή βούρτσα. Αφαιρούμε τη σόδα μ' ένα υγρό πανί και αφήνουμε το συρτάρι να στεγνώσει καλά πριν βάλουμε ξανά τα ρούχα μέσα (πηγή: spitokalivaki.blogspot). 

6. Για τον καθαρισμό των ασημικών.

Απλώνουμε ένα μείγμα από ¼ μαγειρική σόδα και δύο κουταλιές της σούπας νερό και τρίβουμε απαλά με το σφουγγάρι. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με νερό και τ' αφήνουμε να στεγνώσουν.

7. Για τη δυσοσμία των παπουτσιών.

Ρίχνουμε το βράδυ λίγη σόδα στο εσωτερικό τους. Το πρωί πριν τα φορέσουμε τινάζουμε τη σόδα και μαζί της έχουμε διώξει και τη δυσοσμία!

8. Για το φρεσκάρισμα των χαλιών.

Πασπαλίζουμε τα χαλιά με μαγειρική σόδα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Την αφήνουμε για κάποιες ώρες επάνω τους ώστε να δράσει και στη συνέχεια την σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Τα χαλιά φρεσκάρονται ενώ παράλληλα απομακρύνονται και οι δυσάρεστες μυρωδιές που έχουν επικαθίσει πάνω τους. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την ταπετσαρία του αυτοκινήτου μας.

9. Για να ξεβουλώσουμε το νεροχύτη.

Ρίχνουμε μισή κούπα μαγειρική σόδα, 4 κουταλιές αλάτι και μία κούπα ξύδι στο νεροχύτη μας. Το μείγμα μας θ' αρχίσει ν' αφρίζει – το αφήνουμε για 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια με προσοχή ρίχνουμε ένα λίτρο βραστό νερό (πηγή: easyandcheap.blogspot).

10. Για να ξεκουράσουμε τα πόδια μας.

Επιστρέφοντας στο σπίτι το βράδυ μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά ρίχνουμε σε μία λεκάνη με νερό 3 κουταλιές της σούπας σόδα και κάνουμε ένα απολαυστικό – αναζωογονητικό ποδόλουτρο. Χαλαρώνει και ξεκουράζει!

 

Κοινοποίηση