Τα 5 βασικά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάς για τη θέρμανση του σπιτιού

0

Κάθε φορά που πλησιάζει ο χειμώνας αρχίζει και ο βομβαρδισμός με σποτάκια στην τηλεόραση, μηνύματα στο ραδιόφωνο και φυλλάδια που συσωρρεύονται σε στοίβες στις εισόδους των πολυκατοικιών για το ποιοι είναι οι ‘οικονομικότεροι’ τρόποι θέρμανσης. Και συ στοίβεις το μυαλό σου για να βγάλεις μια άκρη ανάμεσα σε πιθανές και απίθανες ιδέες και προτάσεις για το πως θα ζεστάνεις το σπίτι χωρίς να ‘ματώσει’ το πορτοφόλι σου.

Λοιπόν, άσχετα με το ποια θα είναι τελικά η επιλογή σου, πρέπει προηγουμένως να έχεις λάβει σοβαρά υπόψιν σου τα παρακάτω απαράιτητα tips χωρίς τα οποία όπου κι εάν καταλήξεις θα έχεις κάνει τελικά, μισή δουλειά:

1. Αντιμετώπισε τις απώλειες θερμότητας:

Εάν έχεις ένα παλιό σπίτι με πόρτες και παράθυρα που μπάζουν από παντού, ότι μηχάνημα ή μηχανήματα κι εάν αγοράσεις δε θα πετύχεις τελικά το στόχο σου: ζεστασιά με χαμηλό κόστος. Γιατί απλά θα θερμαίνεις ένα χώρο που χάνει θερμότητα από παντού. Είναι σα να ρίχνεις νερό σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο…

Αλλά και σχετικά καινούριο σπίτι να έχεις πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πορτοπαράθυρά σου. Φθαρμένες τσιμούχες και λάστιχα αποτελούν μόνιμη πηγή εισόδου του κρύου στο σπίτι.

2. Φρόντισε τη μόνωση της ταράτσας σου

Άλλη μεγάλη πληγή που εάν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά κανένα θερμαντικό μέσο δε σε σώζει. Επειδή δε, είναι λογικό να σε φοβίζει το κόστος της όποιας λύσης χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για να καταλήξεις στην κατάλληλη. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως παλιά. Υπάρχουν λύσεις με πολύ προσιτό κόστος που κάνουν όντως δουλειά. Και το κυριότερο: πληρώνεις μία φορά και ξενοιάζεις για πολλά χρόνια.

3. Στρώσε χαλιά

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχεις μάρμαρο ή μωσαικό στο πάτωμα το κρύο που θα έρχεται από αυτό θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητό.  Η λύση; Παλιά και δοκιμασμένη. Στρώνεις με χαλιά τα δωμάτια που σ’ ενδιαφέρουν να παραμένουν όσο γίνεται πιο ζεστά. Το χαλί πέρα από την αίσθηση ζεστασιάς που προσφέρει και μόνο που το βλέπεις στο δάπεδο, κάνει και ουσιαστική δουλειά συμβάλλοντας σημαντικά στο να διατηρηθεί ένας χώρος ζεστός.

4. Εξαέρισε τα σώματα του καλοριφέρ

Ακόμη κι εάν πάρεις την …ηρωική απόφαση να ‘ματώσεις’ και φέτος οικονομικά για να βάλεις πετρέλαιο εάν δεν κάνεις ένα καλό εξαερισμό στα σώματα, έχεις κάνει μισή δουλειά. Η διαδικασία είναι πανεύκολη (ιδιαίτερα στα καινούρια σώματα) και σου εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση από το πετρέλαιο που χρυσοπλήρωσες.

5. Συντήρησε τον καυστήρα σου

Συχνά το παραβλέπουμε – είτε γιατί όντως δεν ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει είτε γιατί απλά προσπαθούμε να μεταθέσουμε το έξοδο γι’ αργότερα. Χωρίς τη σωστή συντήρηση του καυστήρα μας όμως το κόστος είναι τελικά πολλαπλάσιο γιατί πολύ απλά η απόδοση στη θέρμανση δεν είναι αυτή που πρέπει. Ανάλογα λοιπόν με το τι καυστήρα έχεις δες τη συντήρηση που σου συνιστά ο κατασκευαστής (σε σχέση φυσικά και με τη χρήση που του κάνεις) και προσπάθησε να κάνεις τα service του με το χρονισμό που πρέπει. Διαφορετικά προσπαθείς να συγκρατήσεις κάποια χρήματα στη μια τσέπη του παντελονιού και σου φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις πολύ περισσότερα από την άλλη…

  Μύθοι και αλήθειες για την Οικονομική θέρμανση 

Κοινοποίηση