Τρόφιμα που λήγουν: τι πρέπει να γνωρίζουμε

0
 
Τα τρόφιμα που λήγουν είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης το τελευταίο διάστημα καθώς λέγονται και γράφονται πολλά σχετικά, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι 2 βασικές σημάνσεις που συνήθως αναγράφονται στις συσκευασίες των διαφόρων τροφίμων σε σχέση με την ημερομηνίας λήξης τους  – δηλαδή οι φράσεις '' κ α τ α ν ά λ ω σ η  κ α τ ά  π ρ ο τ ί μ η σ η  π ρ ι ν  α π ό ''  ή  '' κ α τ α ν ά λ ω σ η  μ έ χ ρ ι ''.
 

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι 2 φράσεις με βάση τις σχετικές επισημάνσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής οι οποίες αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και είναι πολύ διαφωτιστικές:

 

1. '' Κ α τ α ν ά λ ω σ η  κ α τ ά  π ρ ο τ ί μ η σ η  π ρ ι ν  α π ό '' :
Η σήμανση  ''Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από'' υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Έτσι:
 
– Η ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» εμφανίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, τα οποία είναι διατηρημένα σε ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα (ζυμαρικά, ρύζι), σε κονσέρβα, καθώς και σε άλλα τρόφιμα (φυτικά έλαια, σοκολάτα, κ.λπ.).
 
–  Τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία – αλλά ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.
 
– Πριν πετάξουμε τα τρόφιμα τα οποία έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», ελέγχουμε εάν η συσκευασία είναι άθικτη κι εάν η όψη, η οσμή και η γεύση του προϊόντος είναι καλές.
 
– Από τη στιγμή που η συσκευασία ενός τροφίμου με ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» έχει ανοιχτεί, ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών», όταν απαιτείται.
 
 
2. '' Κ α τ α ν ά λ ω σ η  μ έ χ ρ ι '' :
Η σήμανση  ''Κατανάλωση μέχρι'' υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Έτσι, η Ευρωπαική Επιτροπή επισημαίνει:
 
– Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, τον νωπό κιμά κ.λπ.
 

 

 

 

 

– Δεν καταναλώνουμε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».
 
– Ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου».  Eάν δεν τηρήσουμε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύουμε να προσβληθούμε από τροφική δηλητηρίαση.

– Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε ακολουθήσει τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».

– Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης – όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».
 
 
 
Κοινοποίηση