Το Φαρμακείο των διακοπών: τι πρέπει να έχουμε μαζί μας

0

Οι βαλίτσες των διακοπών μας εκτός από τα ρούχα, τα είδη για την παραλία κι όλα όσα θεωρούνται αναγκαία για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, καλό είναι να περιλαμβάνουν κι ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο διακοπών. Τι θα πρέπει να περιέχει όμως αυτό;

Καταρχήν, παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, αντισταμινικά, αντιμυκητιακές κρέμες, αλοιφές για τα τσιμπήματα, θερμόμετρο και αντηλιακά για παιδιά και ενήλικες είναι μερικά από τα απαραίτητα είδη που πρέπει να υπάρχουν σε ένα οργανωμένο φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών.

Επίσης, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

Ακόμη, για να αντιμετωπίσουμε ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή μας καλό είναι να συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας. Μάλιστα, αν έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιο μεγάλο ή/και δύσκολο ταξίδι, δεν ξεχνάμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό σας κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία του ταξιδιού.

Τέλος, χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας.

Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον προορισμό, τη διάρκεια και το σκοπό του ταξιδιού, αλλά και από την κατάσταση της υγείας κάθε ταξιδιώτη.

Τι προσέχουμε για τη μεταφορά και αποθήκευση των φαρμάκων:

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες και όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, να τα βάλουμε σε ψυγείο ή όσο είμαστε στη θάλασσα να τα έχουμε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες.

Σε γενικές γραμμές, όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τ’ αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Κοινοποίηση