Τι πρέπει να κάνουμε εάν χάσουμε το κινητό μας.

0
 
Εάν χάσουμε το κινητό μας (για οποιοδήποτε λόγο – από κλοπή ή ατύχημα) πρέπει άμεσα να κάνουμε δύο συγκεκριμένες κινήσεις:
 
1η κίνηση:  
Ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ζητάμε να ενεργοποιηθεί η φραγή εξερχομένων κλήσεων – έτσι ώστε ν' αποφύγουμε τυχόν υπέρογκες χρεώσεις.
 
2η κίνηση:  
Εφόσον στο κινητό μας περιέχονται σημαντικές πληροφορίες όπως επί παραδείγματι, διάφοροι κωδικοί (για email, facebook account κ.ο.κ.) προχωράμε χωρίς καθυστέρηση στην άμεση αλλαγή τους. Πόσω μάλλον αυτό ισχύει για ότι έχει να κάνει με στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς μας λογαριασμούς όπου και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε τάχιστα με την τράπεζά μας ώστε να ενημερώσουμε για το συμβάν και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για ν' αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
 
Εκτός όμως από αυτές τις δύο, άμεσης προτεραιότητας, κινήσεις που αφορούν το χρόνο μετά την απώλεια του κινητού, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου και τις προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει από πριν να έχουμε κάνει ώστε να είμαστε κατά το δυνατόν διασφαλισμένοι στην περίπτωση που θα μας συμβεί το δυσάρεστο γεγονός.
"Better safe than sorry" λοιπόν με τις εξής προληπτικές κινήσεις:
 
1. Ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Όλα τα κινητά -ιδιαίτερα τα smartphones-, διαθέτουν ρυθμίσεις ασφαλείας. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν, εξαρχής, πλήρως εξοικειωμένοι μαζί τους και να έχουμε κάνει ενεργές αυτές που κρίνουμε απαραίτητες.
 
2. Κρατάμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή μας. 
Τα κινητά είναι πλέον μικροί φορητοί υπολογιστές που περιέχουν από την τηλεφωνική μας ατζέντα, μέχρι φωτογραφίες, videos, επαγγελματικές σημειώσεις και έγγραφα. Δεν είναι σπάνιες δε οι περιπτώσεις, που η με οποιονδήποτε τρόπο απώλεια του κινητού συνεπάγεται και την απώλεια μια σειράς πολύ σημαντικών για τον ιδιοκτήτη του δεδομένων.
Γι' αυτό λοιπόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα (ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση) αποθηκεύουμε αντίγραφα του περιεχομένου του στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή. Όλα τα κινητά άλλωστε, διαθέτουν το δικό τους λογισμικό με τη χρήση του οποίου η σύνδεση με τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή είναι πραγματικά, "παιχνιδάκι".
 
3. Αποφεύγουμε ν' αποθηκεύουμε στο κινητό μας ευαίσθητα δεδομένα.
Τέτοια δεδομένα είναι, μεταξύ άλλων, οι κωδικοί αλλά και οι αριθμοί PIN. Εάν δε είναι απαραίτητο να τα αποθηκεύσουμε, θα πρέπει να βρούμε κάποιο ''κεκαλλυμένο'' τρόπο – π.χ. να τα χρησιμοποιήσουμε ως ψεύτικες επαφές.
 
4. Κάνουμε τακτικά update στο λογισμικό μας με τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες εκδόσεις που σίγουρα περιέχουν υψηλότερα standars ασφαλείας ενώ είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιες νέες εφαρμογές κατεβάζουμε
Ειδικά όσον αφορά τις εφαρμογές, αποφεύγουμε να γεμίζουμε το κινητό μας με νέα apps και όσα εγκαθιστούμε θα πρέπει να τα έχουμε περάσει πρώτα από εξονυχιστικό έλεγχο γιατί μπορεί κάλλιστα κάποια να λειτουργήσουν ως ''Δούρειοι ίπποι''.
 
 
Εν κατακλείδι λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι πολύ σημαντικό εάν χάσουμε το κινητό μας να προβούμε άμεσα στις 2 απαραίτητες κινήσεις που αναφέρονται στην αρχή – ωστόσο είναι εξίσου (ή ίσως και περισσότερο) σημαντικό να έχουμε από πριν κάνει κι όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες που θα μειώνουν σημαντικά τον όποιο κίνδυνο.
''Better safe than sorry'' λοιπόν.
 
 
 
Κοινοποίηση