Τι ΔΕΝ πρέπει να καίμε στο τζάκι

0
 Η υψηλή τιμή του πετρελαίου οδηγεί όλο και περισσότερες οικογένειες στην επιλογή του παραδοσιακού τζακιού ως μέσου θέρμανσης έστω κι εάν η απόδοσή του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του καλοριφέρ. Χρειάζεται ωστόσο πολύ μεγάλη προσοχή στο τι είδους ξύλα καίμε σε αυτό καθώς η λανθασμένη επιλογή υλικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία της οικογένειάς μας ενώ συμβάλει και στο γνωστό φαινόμενο του νέφους αιθαλομίχλης που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα σε ημέρες που δεν φυσάει αέρας και υπάρχει αυξημένη υγρασία.
 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) λοιπόν, εξέδωσε μία σειρά από πρακτικές οδηγίες για το τι ΔΕΝ πρέπει να καίμε στο τζάκι μας καθώς και το τι πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με άλλα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές θερμότητας:

 

 
► Απαγορεύεται:
Η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
Η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικά προσανάμματα όπως δαδιά.
 
► Αποφεύγουμε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
 
► Τηρούμε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
 
► Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θερμάστρες με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.

►  Προτιμάμε πάντα τις συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.

►  Δεν χρησιμοποιούμε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
 
►  Δεν καίμε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.

  Δεν χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.

►  Όταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα παράθυρο μισάνοικτο, ώστε ν' ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας.
 
 
Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί λοιπόν στο τι χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε καθώς η θέρμανση είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ζήτημα το χειμώνα σε κάθε οικογένεια, η Υγεία όμως τόσο η δική μας όσο και των υπολοίπων συμπολιτών μας πολύ σημαντικότερη. 
 
 
Κοινοποίηση