Πως συντηρούμε το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης

0

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε όταν ανοίξουμε ένα καινούριο μπουκάλι κρασί είναι πως θα το διατηρήσουμε στη συνέχεια το κρασί σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό. Κι αυτό γιατί, εκτός κι εάν το καταναλώσουμε όλο την ίδια ημέρα στα πλαίσια ενός οικογενειακού τραπεζιού ή μίας βραδιάς με φίλους, θα πιούμε πιθανότατα ένα – δύο ποτήρια και το υπόλοιπο θα θελήσουμε να το πιούμε σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να το διατηρήσουμε;

Καταρχήν θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποια βασικά πράγματα:

1. Ένα μπουκάλι κρασιού μπορεί να συντηρηθεί μετά το άνοιγμά του για ένα χρονικό διάστημα 3 -5 ημερών.

2. Ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού είναι η επαφή με το οξυγόνο που το οξειδώνει και το κάνει, σταδιακά, ξύδι.

3. Εάν το αποθηκεύσουμε μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού σ’ ένα ζεστό μέρος, επιταχύνουμε τη διαδικασία της οξείδωσης.

4. Το κόκκινο κρασί διατηρείται λιγότερο καιρό από το λευκό.

 

Μόλις λοιπόν ανοίξουμε ένα κρασί και αφού σερβίρουμε την ποσότητα που θέλουμε, φροντίζουμε να το κλείσουμε άμεσα με κάποιο από τα ειδικά πώματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και συνήθως ταιριάζουν στις περισσότερες φιάλες και να το τοποθετήσουμε σ’ ένα μέρος που δεν το βλέπει ο ήλιος και είναι αρκετά δροσερό (με θερμοκρασία μικρότερη από 20 C). Ακόμη περισσότερο θα μπορούσε να βοηθήσει η χρήση κάποιας τρόμπας / αντλίας κρασιού από αυτές που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο και η οποία έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τ’ οξυγόνο από το μπουκάλι βοηθώντας το κρασί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για κάποιες ημέρες παραπάνω από το αναμενόμενο.

Τέλος, αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τον ίδιο φελλό με τον οποίο ήταν αρχικά σφραγισμένο το μπουκάλι με το κρασί και ο οποίος μετά την αφαίρεσή του είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει και πάλι σωστά στο χείλος του μπουκαλιού. Και βέβαια, δεν αφήνουμε ποτέ το μπουκάλι ανοιχτό – ακόμη κι εάν σε λίγα λεπτά πρόκειται να σερβίρουμε και πάλι κρασί.

Όσον αφορά το χύμα κρασί: η συσκευασία που μπορεί να διατηρήσει το χύμα κρασί σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό είναι ο λεγόμενος «ασκός» καθώς είναι αυτή που περιορίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την επαφή του με το οξυγόνο και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να οξειδωθεί γρήγορα.

  

Κοινοποίηση