Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του χρόνου μας

0

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην καθημερινότητά μας είναι η διαχείριση του χρόνου μας. Κι αυτό γιατί η σωστή οργάνωσή του μας διευκολύνει να κάνουμε τόσο όλα όσα «πρέπει» όσο κι όλα όσα θέλουμε να κάνουμε. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν, ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός και η κατάληξη είναι να μην έχουμε φέρει σε πέρας ούτε τα μεν ούτε τα δε.

Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδού μία σειρά από πρακτικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε το άσκοπο χάσιμο χρόνου στην άκρη: 

1. Θέτουμε βασικές προτεραιότητες

Δεν είναι όλα τα πράγματα το ίδιο σημαντικά. Το να μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη βασική αξιολόγηση του τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να χρησιμοποιούμε σωστά και κυρίως αποδοτικά το χρόνο μας.

2. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Όσο κι εάν ορισμένες φορές θεωρούμε τους εαυτούς μας …υπερανθρώπους, δεν είμαστε! Το να προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα, θα έχει ως φυσικό επακόλουθο να μην κάνουμε τίποτε σωστά κι ολοκληρωμένα. Μόνο που εδώ δεν θα φταίνε οι ικανότητές μας ή η έλλειψη χρόνου αλλά πολύ απλά η …στρατηγική μας.

3. Δεν αφήνουμε για αύριο ότι μπορούμε να κάνουμε σήμερα

Η αναβλητικότητα είναι ο βασικός αντίπαλος της σωστής διαχείρισης του χρόνου μας. Έτσι, είτε από μη σωστή αξιολόγηση είτε από απλή …τεμπελιά, συχνά αφήνουμε υποχρεώσεις να συσσωρεύονται για το επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός μεγάλου όγκου πραγμάτων που αντικειμενικά δεν θα μπορεί πλέον να διεκπεραιωθεί στην ώρα του. 

4. Γινόμαστε Team Players

Τι σημαίνει αυτό; Πως κάτι που μπορούμε εύκολα να το κάνουμε όταν συνεργαζόμαστε με άλλους, γίνεται πολύ δύσκολο όταν προσπαθούμε να το φέρουμε εις πέρας μόνοι μας. Αφήνουμε το «Εγώ» στην άκρη λοιπόν και φέρνουμε το «Εμείς» στο προσκήνιο.

5. Οργανώνουμε ένα βασικό ημερήσιο πλάνο.

Σ’ ένα απλό σημειωματάριο καταγράφουμε αποβραδύς όλες τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Η συγκεκριμένη διαδικασία προσφέρει διπλό όφελος:

– δε βυθιζόμαστε στο περιττό άγχος καθώς γνωρίζουμε επακριβώς το τι πρέπει να φέρουμε σε πέρας και,

– διαγράφοντας κάθε φορά την υποχρέωση που έχουμε ολοκληρώσει, γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιό σημείο βρισκόμαστε και τι μας απομένει να κάνουμε μέσα στην συγκεκριμένη ημέρα.

6. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία

Υπάρχουν πολλά applications πλέον που μπορούν να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το χρόνο μας καθημερινά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από την καταγραφή σ’ ένα απλό χαρτί. Έτσι πέρα από την ηλεκτρονική καταγραφή του προγράμματος της κάθε ημέρας μπορούμε να προγραμματίσουμε το κινητό ή το tablet μας να μας ειδοποιεί κάθε φορά που έχεται η ώρα για μια συγκεκριμένη υποχρέωση. Με τον τρόπο αυτό τίποτε δεν πρόκειται να ξεχαστεί!

Η τεχνολογία μας βοηθάει επίσης να καταγράφουμε άμεσα κάθε νέα υποχρέωση που προκύπτει ακόμη κι εάν αυτή αφορά ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά.

7. Αποφεύγουμε την τελειομανία και δε φοβόμαστε την πιθανότητα αποτυχίας

Το να επιδιώκουμε να κάνουμε τα πάντα στην εντέλεια και το να θέλουμε ν’ αποκλείσουμε την πιθανότητα της όποιας αποτυχίας όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά προσθέτει στην όλη μας προσπάθεια ένα αχρείαστο βάρος από άγχος. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ακόμη και οι πιο πετυχημένοι στον τομέα τους έχουν γνωρίσει στο παρελθόν και συνεχίζουν να γνωρίζουν πολύ συχνά και την αποτυχία.   

Κοινοποίηση