5 βασικοί κανόνες για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

0

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα aircondition σε σπίτια και χώρους εργασίας δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς για ν’ αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Ας δούμε όμως 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε για να κάνουμε σωστή χρήση του κλιματιστικού μας με απόδοση αλλά και οικονομία στο ρεύμα:

1. Θερμοκρασία στην οποία πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η επιθυμητή θερμοκρασία που πρέπει να πετύχουμε με το κλιματιστικό μας είναι περίπου 10 βαθμοί Κελσίου λιγότερο από την εξωτερική θερμοκρασία στην περίπτωση της ψύξης και 10 βαθμοί περισσότερο στην περίπτωση της θέρμανσης. Οι μεγάλες διαφορές με την εξωτερική θερμοκρασία δεν βοηθούν στη σωστή λειτουργία και απόδοσή του μηχανήματός μας.

2. Τακτικός καθαρισμός φίλτρων

Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων του aircondition είναι βασική προϋπόθεση για την αποδοτική και οικονομική λειτουργία του. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως, υπό νορμάλ συνθήκες χρήσης, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά το μήνα.

Προσοχή όμως: προτού καθαρίσουμε τα φίλτρα θα πρέπει ν’ απευθυνθούμε στην αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης μάρκας κλιματιστικού που διαθέτουμε για να πληροφορηθούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού καθώς και ποια φίλτρα είναι αυτά που πρέπει να καθαριστούν (καθώς υπάρχουν φίλτρα ή συγκεκριμένα τμήματα αυτών που δεν πρέπει να πειράξουμε).

3. Τακτικό service του κλιματιστικού

Πρέπει να κάνουμε service στο κλιματιστικό μας χρησιμοποιώντας έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εδώ οι λέξεις κλειδιά είναι η τακτική συντήρηση και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί. Εάν δεν κάνουμε στο κλιματιστικό μας το service που πρέπει και σε τακτά χρονικά διαστήματα θέλοντας να εξοικονομήσουμε τα έξοδα της συντήρησης είναι πολύ πιθανό να πληρώσουμε τελικά πολλαπλάσια από τη μη σωστή λειτουργία του μηχανήματός μας αλλά και από τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν λόγω της μη σωστής συντήρησής του.

4. Κλείνουμε στόρια & κουρτίνες, κατεβάζουμε τις τέντες

Για να επιτύχουμε τη βέλτιστη απόδοση του κλιματιστικού μας και μάλιστα οικονομικά πρέπει παράλληλα να εμποδίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες να μπαίνουν στο σπίτι μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τις ώρες με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τη έντονη ζέστη, κατεβάζουμε τις τέντες στα μπαλκόνια και κλείνουμε στόρια και κουρτίνες ώστε να περιορίσουμε δραστικά την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο στο μηχάνημά μας να πετύχει την επιδιωκόμενη θερμοκρασία στο σπίτι με τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη λειτουργία του.

5. Δεν τοποθετούμε το aircondition κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα

Δεν τοποθετούμε το κλιματιστικό κοντά σε σημεία που βγάζουν θερμότητα όπως, ενδεικτικά, κουζίνα, ψυγείο, σώματα καλοριφέρ. Είναι προτιμότερο να μπει σε μία θέση που πιθανόν να μας βολεύει λιγότερο χωροταξικά παρά κοντά σε συσκευές που αποτελούν πηγές θερμότητας.  

Κοινοποίηση