Έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ

0

 Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι μεγάλος …καημός για κάθε νοικοκυριό. Ιδιαίτερα μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο που τα οικονομικά κάθε οικογένειας είναι ασφυκτικά περιορισμένα και το κόστος που πληρώνουμε για ρεύμα δε φαίνεται να μειώνεται. Το καλό είναι πως αυτό το κατάλαβε και η …ΔΕΗ. Έτσι, δημιούργησε μία ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία έχει ως σκοπό να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τα έξοδά τους για ρεύμα μέσα από απλές – στοχευμένες κινήσεις.

Ας δούμε λοιπόν τι προτείνει η εταιρία για να μειώσουμε το …λογαριασμό της:

>  Για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή:

1.  Μείωση της φωτεινότητας της οθόνης. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.
2.  Αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by).
3. Τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Όσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

>  Για την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές:

1. Επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και 46% της ενέργειας.
2. Σβήσιμο των συσκευών από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Αφήνοντάς τες να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

>  Για το Μπάνιο:

1. Επιλογή πλυντηρίου ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας (Α+, Α++, Α+++).
2.  Χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών και προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών.
3. Επιλογή του μεγέθους του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες. Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού στους 40-50 βαθμούς.
4. Προτιμάμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για το ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία ως και 9% στο συνολικό λογαριασμό ρεύματος.

>  Για την Κουζίνα:

1. Αντικατάσταση της ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 27%.

2. Όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από τη μαγειρική εστία, σπαταλιέται το 20-30% της θερμότητας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

 

>  Γενικές Οδηγίες:

1. Διατηρούμε το θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, ως 20 βαθμούς Κελσίου, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύουμε ως και 10% περισσότερη ενέργεια και βέβαια περισσότερα χρήματα.

2. Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

3. Περιορίζουμε τις θερμικές απώλειες με μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα. Κλείνουμε παντζουριών το βράδυ.

4. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED. Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.

5. Χρησιμοποιούμε σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες με τεχνολογία inverter. Καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

6. Ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Κάθε φορά που ένας θερμοστάτης ρυθμίζεται έναν βαθμό πάνω (το καλοκαίρι) ή έναν βαθμό κάτω (το χειμώνα), ο καταναλωτής κάνει οικονομία 7-10%.

7. Ο ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο.

8. Κλείνουμε τα παράθυρα όταν η θέρμανση λειτουργεί.

 

Κοινοποίηση