Πως μπορούμε να οργανώσουμε σωστά το ψυγείο μας

0

Το ψυγείο αποτελεί τον "πνεύμονα" της κουζίνας μας. Κι αυτό γιατί μπορεί το ψήσιμο του φαγητού να γίνεται αλλού, ωστόσο τα περισσότερα υλικά που προορίζονται για την κατσαρόλα ή το φούρνο προέρχονται από το ψυγείο ενώ εκεί καταλήγουν επίσης κι όλα τα φαγητά που δεν καταναλώνονται άμεσα. Η σωστή οργάνωσή του λοιπόν αποτελεί βασική προυπόθεση για να εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα αλλά και να τρώμε υγιεινά.

10 + 1 Πρακτικά Tips λοιπόν για να οργανώσουμε σωστά το ψυγείο μας:

 

1. Η σωστή θέση του ψυγείου μέσα στην κουζίνα είναι σε σημείο που δεν το "χτυπάει" ο ήλιος και σε σαφή απόσταση από το φούρνο και γενικότερα πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, aircondition κ.ο.κ.).

2. Τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο – στα σημεία με άμεση πρόσβαση (έξω-έξω δηλαδή) είτε τα προïόντα που πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, είτε τα προïόντα που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.

3. Δεν υπερφορτώνουμε την πόρτα του ψυγείου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος με την πάροδο του χρόνου αυτή να "κάτσει" με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες στην ψύξη.

4. Δεν υπερφορτώνουμε γενικά το ψυγείο ώστε ο κρύος αέρας να μπορεί να κυκλοφορήσει και να γίνεται σωστά η κατανομή της ψύξης σε όλο το θάλαμο.

5. Δεν τοποθετούμε φρούτα και λαχανικά οπουδήποτε μέσα στο ψυγείο αλλά μόνο στα ειδικά συρτάρια που έχει προβλέψει για το σκοπό αυτό  ο κατασκευαστής και στα οποία υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία για τα συγκεκριμένα προïόντα.

6. Τοποθετούμε τα προïόντα, ομαδοποιημένα. Τα τυριά με τα τυριά, τ' αλλαντικά με τ' αλλαντικά κ.ο.κ. Αυτό διευκολύνει αφάνταστα τη μετέπειτα αναζήτησή μας και μας αποτρέπει από το να χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προïόν που μας ενδιαφέρει σε απίθανα – άσχετα σημεία του ψυγείου μας.

7.  Πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να τοποθετούμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου καθώς το συγκεκριμένο σημείο μας διευκολύνει ιδιαίτερα. Το γάλα όμως είναι ένα ευπαθές προïόν και τα συχνά άνοιξε-κλείσε της πόρτας του ψυγείου με τις αλλαγές θερμοκρασίας που αυτά συνεπάγονται δεν το βοηθούν καθόλου. 

8. Διευκολύνει πολύ, προïόντα όπως, γάλα, αυγά, τυριά να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια του ψυγείου και προïόντα όπως κρέατα, ψάρια κ.ο.κ. να τοποθετούνται στα χαμηλότερα, πάνω από τα συρτάρια των φρούτων και των λαχανικών.

9. Κάνουμε μία φορά την εβδομάδα ένα καλό "ξεκαθάρισμα" του περιεχομένου του ψυγείου μας. Είναι δε εξαιρετικά χρήσιμο, να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά την ημέρα προτού επισκεφτούμε το super market για τα ψώνια της εβδομάδας. Κι αυτό γιατί ένα τακτοποιημένο ψυγείο διευκολύνει τα μέγιστα στο να τοποθετηθούν εκεί γρήγορα και σωστά τα καινούρια ψώνια.

10. Δεν τοποθετούμε τα προïόντα χύμα στο ψυγείο (με το περιτύλιγμα του super market) αλλά ανάλογα με το τι είναι το καθένα, στα ειδικά δοχεία, ταπεράκια ή τις γνωστές διαφανείς μεμβράνες.

11. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της κατάψυξης καθώς εκεί μπορούν να τοποθετηθούν προïόντα τα οποία θα διατηρήσουμε για πολύ καιρό. Επειδή μάλιστα ο χώρος της κατάψυξης είναι, συνήθως, σχετικά περιορισμένος φροντίζουμε να γίνεται σωστή ταξινόμηση των προιόντων που τοποθετούνται εκεί ώστε να τον εκμεταλλευόμαστε όσο καλύτερα γίνεται.

 

Και τρεις Χρηστικές συμβουλές:

► Ελέγχουμε τακτικά τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου μας. Τυχόν φθορές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια ψύξης.

 Αποφεύγουμε να τοποθετούμε ζεστό φαγητό στο χώρο του ψυγείου. Το αφήνουμε πρώτα να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.

 Αποφεύγουμε τα άσκοπα άνοιξε-κλείσε της πόρτας του ψυγείου που έχουν αποτέλεσμα τις συχνές μεταβολές της θερμοκρασίας του.

 

* Image by Ambro / Freedigitlaphotos.net

 

Κοινοποίηση