Πως να κάνουμε ποδήλατο με ασφάλεια

0

Το ποδήλατο τον τελευταίο καιρό κερδίζει όλο και περισσότερους Έλληνες για 2 βασικούς λόγους:

1. Αποτελεί μία, πραγματικά, εξαιρετική μορφή άσκησης που μας βοηθάει να κρατηθούμε σε φόρμα αλλά και να χάσουμε βάρος.

2. Στην εποχή της κρίσης και με την τιμή της βενζίνης στα …ύψη, αποτελεί μία καλή εναλλακτική μορφή καθημερινής μετακίνησης για όσους εργάζονται σχετικά κοντά στην περιοχή που μένουν.

Με δεδομένη ωστόσο την κατάσταση των ελληνικών δρόμων, που κάθε άλλο παρά φιλικοί προς τους ποδηλάτες είναι, καλό είναι να παίρνουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα ασφαλείας για ν' αποφύγουμε ατυχήματα και τραυματισμούς. Μάλιστα, τις συγκεκριμένες συμβουλές ασφαλείας δίνει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών κι όπως καταλαβαίνουμε, εάν ισχύουν για την Αμερικανική πραγματικότητα πόσο περισσότερο χρήσιμες είναι για τα Ελληνικά δεδομένα…

 

Προστατεύουμε τα μάτια μας από τα έντομα, τις σκόνες και γενικότερα ουσίες που μπορεί να τα ερεθίσουν, φορώντας ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών κατάλληλο για αθλητισμό.

⇒ Προσέχουμε να φοράμε φωτεινά ρούχα ώστε να  μας βλέπουν ευκρινώς οι οδηγοί των αυτοκινήτων.

⇒ Προστατευόμαστε από τις ενοχλητικές φουσκάλες στα χέρια, χρησιμοποιώντας τα ειδικά γάντια που διατίθενται στο εμπόριο.

⇒ Είμαστε άνετοι φορώντας παντελόνια με προστατευτικά μαξιλαράκια και χρησιμοποιώντας αναπαυτική σέλα.

⇒ Αποφεύγουμε να παίρνουμε το ποδήλατο όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα έξω (π.χ. περίπτωση ομίχλης) και πάντως χρησιμοποιούμε κατάλληλο φως.

⇒ Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση – ακόμη κι όταν οι συνθήκες δείχνουν να είναι ιδανικές.

 

Τέλος, συμπληρώνουμε εμείς, δεν παραλείπουμε ποτέ, όταν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο βράδυ, να ελέγξουμε ότι το φως στο μπροστινό αλλά και το πίσω μέρος του ποδηλάτου λειτουργεί σωστά.

 

Κοινοποίηση