Πως επιδιορθώνουμε εύκολα ένα παπούτσι που ξεκόλλησε

0

Είχαν δεν είχαν περάσει 3 μήνες από τότε που είχα αγοράσει ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια όταν προσπαθώντας ένα πρωί να τα δέσω διαπίστωσα ότι το μπροστινό τμήμα της σόλας του δεξιού παπουτσιού είχε αρχίσει να …ξεκολλάει. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις (δικαιολογημένου) εκνευρισμού για την εμφανώς κακή κατασκευή που είχα μάλιστα χρυσοπληρώσει, αποφάσισα ως πρακτικός άνθρωπος να βρω μία άμεση λύση στο πρόβλημα. Γιατί η γκρίνια, εκτός των άλλων έχει κι ένα ακόμη κακό: δε λύνει τα προβλήματα.

Ζητώντας λοιπόν τη βοήθεια του ειδικού σε κάποιο από τα γνωστά πολυκαταστήματα με εργαλεία και κόλλες, μου συνέστησε μία που είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος προσωπικά και είχε κάνει δουλειά.

Πήρα τη συγκεκριμένη κόλλα στιγμής, η οποία ήταν και αρκετά οικονομική και πρέπει να πω ότι δούλεψε περίφημα και κυρίως για καιρό. Έκτοτε, τη χρησιμοποιώ σε κάθε αντίστοιχο πρόβλημα. Έχοντας πλέον και την εμπειρία από τη χρήση της και τα όποια μικροπροβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν πρέπει να πω ότι οι βασικές κινήσεις για να κολλήσουμε μόνοι μας γερά ένα παπούτσι είναι:

 

– Καθαρίζουμε με προσοχή τις 2 επιφάνειες που πρόκειται να κολλήσουμε ώστε να είναι στεγνές και χωρίς σκόνη.

– Φοράμε ένα ζευγάρι γάντια μίας χρήσεως καθώς οι κόλλες αυτές κολλάνε εύκολα (αυτό θέλουμε άλλωστε) και βγαίνουν …δύσκολα.

– Απλώνουμε την κόλλα και πιέζουμε τις 2 επιφάνειες μαζί για περίπου 30» με 1′ (τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται εάν χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη κόλλα – εάν χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη ακολουθούμε τις αντίστοιχες οδηγίες του κατασκευαστή).

– Έχουμε πάντα ένα πρόχειρο πανί μαζί μας για να καθαρίσουμε αμέσως το τμήμα εκείνο της κόλλας που μπορεί να υπερχειλίσει γύρω από την επιφάνεια που κολλήθηκε. Εάν δεν το κάνουμε αμέσως, δύσκολα μπορεί να γίνει αργότερα όταν πλέον η κόλλα θα έχει στερεοποιηθεί.

– Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία καθαρίζουμε με προσοχή το στόμιο την κόλλας προτού βάλουμε το καπάκι της. Εάν έχουν μείνει υπολείματα τότε την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε μάλλον η προσπάθεια να την ανοίξουμε θα είναι μάταιη… (η κόλλα όπως είπαμε είναι όντως πολύ δυνατή).

Πρέπει να πω δε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω Tips ισχύουν γι’ οποιαδήποτε κόλλα κι εάν χρησιμοποιήσουμε και υπάρχουν πολλές διάθεσιμες πλέον στην αγορά και αρκετά αποτελεσματικές.

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεκολλήσει η σόλα μας δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός ούτε να βιαστούμε να ετοιμάσουμε το παπούτσι για …απόσυρση. Η τεχνολογία και στις κόλλες έχει πια προχωρήσει πολύ και μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ‘επαγγελματική’ δουλειά με minimum κόστος!

Κοινοποίηση