Ποιές πληρωμές με κάρτες χτίζουν το αφορολόγητο

0

Όπως είναι γνωστό από φέτος για να κατοχυρώσουμε το αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να πληρώσουμε συγκεκριμένο ύψος δαπανών (με βάση το εισόδημά μας) ηλεκτρονικά (με κάρτες ή e-banking). Πιο συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο (από 8.636 έως και 9.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) θα πρέπει για να το κατοχυρώσουν να έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ, 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τι ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

Ποιές δαπάνες μετράνε για το χτίσιμο του αφορολόγητου:

1. Δαπάνες για είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά όπως ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, δημητριακά, κρέατα, πουλερικά, αλλαντικά, ψάρια αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυριά, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες , είδη ζαχαροπλαστικής κ.ά.

2. Δαπάνες για αλκοολούχα ποτά και καπνός όπως κρασιά, μπίρες, τσιγάρα, πούρα και καπνός, ούζο, ουίσκι, βότκα κ.λπ.

3. Δαπάνες για είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και επιδιορθώσεις και ενοικιάσεις υποδημάτων.

4. Δαπάνες για εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, υπηρεσίες συντήρησης θέρμανσης και ελαιοχρωματισμών, λογαριασμοί ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, καυσόξυλα και κάρβουνα. 

5. Δαπάνες για διαρκή αγαθά και υπηρεσίες όπως έπιπλα, χαλιά, ψυγεία, κουζίνες σίδερα, οικιακές συσκευές και επισκευές, εργαλεία, καθαριστικά, κόστος φύλαξης παιδιών στο σπίτι κ.ά.

6. Δαπάνες γι' αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τις μεταφορές εξαιρουμένων των αγορών οχημάτων και της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας αλλά συμπεριλαμβανομένων των αγορών ποδηλάτων, οχημάτων για ζώα , ελαστικών , συσκευών GPS και βέβαια καυσίμων.

7. Δαπάνες επικοινωνιών από γραμματόσημα και κινητά τηλέφωνα έως λογαριασμούς σταθερών, κινητών, ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης.

8. Δαπάνες για υπολογιστές και κάμερες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, λογισμικά, μουσικά όργανα και παιχνίδια, κόστος γυμναστηρίων, εισιτήρια θεάτρων και σινεμά, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και πακέτα διακοπών εσωτερικού ή εξωτερικού.

9. Δαπάνες σχετικές με την εκπαίδευση από δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων έως το κόστος μεταπτυχιακών σπουδών.

10. Δαπάνες της ομάδας «ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια» στις οποίες περιλαμβάνονται από καφέδες και αναψυκτικά έως φαγητά και έξοδα ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων ή κάμπινγκ.

11. Δαπάνες για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες στα οποία εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα, από κουρεία και κομμωτήρια έως οδοντόκρεμες, κοσμήματα, ασφάλιστρα και έξοδα κηδειών.

12. Δαπάνες για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).

Ποιές δαπάνες εξαιρούνται

1. Όλες οι δαπάνες που αφορούν την Υγεία στην οποία εκτός από τις αμοιβές γιατρών και τα νοσήλεια, περιλαμβάνονται οινόπνευμα, προφυλακτικά, ακουστικά βαρηκοϊας και σφραγίσματα δοντιών.

2. Οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα οι οποίες αφορούν σε μη καταναλωτικές δαπάνες μεταξύ των οποίων για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

3. Οι δαπάνες για πληρωμή ενοικίου.

4. Οι δαπάνες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων με εξαίρεση τα ποδήλατα.

5. Οι δαπάνες γι' αγορά σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

6. Οι δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες, όπως, ενδεικτικά:

– γι' αγορά κατοικίας.

– για πληρωμή φόρων.

– για δόσεις στεγαστικών δανείων.

– γι' αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Ποιοί εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (κάρτες, e-banking), υποχρεούνται ωστόσο να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας:

1. Οι φορολογούμενοι εβδομήντα ετών και άνω.

2. Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

5. Οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

6. Οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

7. Οι φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

8. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.

9. Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.

10. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

11. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

12. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Ποιοί εξαιρούνται τόσο από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και όσο και από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών:

1. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

2. Οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή.

3. Οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

5. Οι φυλακισμένοι.

Τι ακριβώς ισχύει με τα ζευγάρια – τι δηλώνει ο κάθε σύζυγος:

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν επιπλέον ποσό μπορεί κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

 

Κοινοποίηση