Οι βασικές επιλογές μας για οικονομική θέρμανση με απλά λόγια

0

 Η οικονομική θέρμανση είναι βασικό ζήτημα για κάθε Ελληνική οικογένεια – ιδιαίτερα δε γι' αυτές που ζουν σε περιοχές όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Έτσι, η αναζήτηση των λύσεων που θα ζεστάνουν καλά αλλά και οικονομικά το χώρο του σπιτιού βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα καθώς η τιμή του πετρελαίου, που παλιότερα αποτελούσε τη βασική επιλογή για θέρμανση, παραμένει πολύ υψηλή.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικές από τις βασικότερες λύσεις που προσφέρονται στην αγορά, επισημαίνοντας, με απλά λόγια, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους: 

 

► Αντλίες θερμότητας:

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν τη δωρεάν ενέργεια του αέρα για ν' αποδώσουν θερμότητα – γι' αυτό άλλωστε και πολλοί υποστηρίζουν πως αντιπροσωπεύουν το μέλλον στη θέρμανση.

Έχουν 3 σημαντικά πλεονεκτήματα:

i. μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε υφιστάμενη εγκατάσταση,

ii. δε χρειάζονται δεξαμενή,

iii. προσφέρουν, πραγματικά σημαντική οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο.

Το μειονέκτημά τους είναι το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς κι εγκατάστασης που όμως θα αποσβεστεί σε βάθος χρόνου.

 

► Θερμοπομποί:

Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως ως συμπληρωματική θέρμανση. 

Έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η τοποθέτησή τους είναι εύκολη κι απλή, μπορούν να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας ενώ παρέχουν γρηγορότερα και καλύτερης ποιότητας θέρμανση από τα παραδοσιακά ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού.

Από την άλλη, όμως το κόστος τους δεν είναι αμελητέο όπως και η κατανάλωση ρεύματος που απαιτούν.

 

► Πετρέλαιο:

Ο κλασικός τρόπος θέρμανσης έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της ποιότητας της θέρμανσης που προσφέρει στο χώρο μας – μία θέρμανση που παραμένει εκεί γι' αρκετή ώρα και μετά το κλείσιμο του καλοριφέρ.

Το μειονέκτημά του είναι φυσικά η τιμή του.

 

► Aircondition:

Τα aircondition τεχνολογίας inverter είναι όντως πολύ οικονομικά σε σχέση με το πετρέλαιο (δείτε εδώ, αναλυτική σχετική σύγκριση).

Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι 2:

i. σχετικά υψηλό κόστος για την απόκτηση ενός καλού μηχανήματος,

ii. η ζέστη που παράγουν "εξανεμίζεται" σχετικά σύντομα.

 

► Φυσικό αέριο:

Το φυσικό αέριο έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας αφού όλο και περισσότερες οικογένειες το επιλέγουν για τη θέρμανση του σπιτιού τους.

Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι: 

ii. δε χρειάζεται δεξαμενή,

ii. προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο και καλή ποιότητα θέρμανσης,

iii. προσφέρει αυτόματη παροχή ζεστού νερού.

Tο βασικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει φτάσει ακόμη παντού. Έτσι, πολλές γειτονιές -ακόμη και μέσα στην Αθήνα- δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το φυσικό αέριο.

 

► Θέρμανση με καυσόξυλα:

Το τζάκι και οι ξυλόσομπες έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια και πάλι στο προσκήνιο ως βασικά μέσα θέρμανσης για πολλές ελληνικές οικογένειες λόγω του κόστους του πετρελαίου.

Τα καυσόξυλα είναι σημαντικά οικονομικότερα και εκτός από θέρμανση προσφέρουν και μία γλυκιά θαλπωρή που αρέσει σε όλους.

Τα μειονεκτήματά τους από την άλλη είναι:

– προυποθέτουν την ύπαρξη ενός μεγάλου χώρου αποθήκευσης,

– απαιτούν μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους (διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε καυσόξυλα),

– δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν χώρους που βρίσκονται εκτός του συγκεκριμένου δωματίου. Σαφώς καλύτερη απόδοση έχουν τα νέας τεχνολογίας ενεργειακά τζάκια.

 

► Θέρμανση με Pellet:

Είναι ένας αποδοτικότερος τρόπος θέρμανσης από τα καυσόξυλα – ταιριάζει δε ιδιαίτερα στα ενεργειακά τζάκια.

Έχει από την άλλη κι αυτός το μειονέκτημα ότι προυποθέτει την ύπαρξη χώρου όπου θα αποθηκεύονται τα pellet αλλά και ότι απαιτεί συχνό ανεφοδιασμό.

 

► Tέλος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν φτάνει να επιλέξουμε τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο για να έχουμε σωστής ποιότητας θέρμανσης στο σπίτι μας ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. Αυτό είναι ένα όντως πολύ σημαντικό βήμα. Θα πρέπει όμως, να έχουμε κάνει παράλληλα κι όλες τις απαραίτητες κινήσεις στο χώρο μας ώστε μπορεί να διατηρήσει τη ζέστη αυτή. 

 

Διαβάστε ακόμη:  Μύθοι & αλήθειες για την Οικονομική Θέρμανση.

 

Κοινοποίηση