Οι απαραίτητες κινήσεις για να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος

0

Επειδή τα έξοδα για ρεύμα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας κάθε μήνα, η ΔΕΗ κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο με πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι ώστε να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωσή του: 

Οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει το ψυγείο.

Τοποθέτησε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί μπορεί ν΄αυξήσει την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας έως και 30%.

Ρύθμισε το θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, εναλλακτικά στους 7 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κελσίου γιατί μπορεί να εξοικονομήσεις μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνεται για μαγείρεμα.

Μαγείρεψε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60% και 80% χρόνο.

Η σημασία του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Προτίμησε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και εξοικονόμησε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και 60%.

Οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνεται για το πλύσιμο.

Προτίμησε σύγχρονα απορρυπαντικά και προγράμματα χαμηλότερων θερμοκρασιών. Πλένοντας στους 30 βαθμούς Κελσίου εξοικονομείς ενέργεια μέχρι και 40%.

Προτίμησε το πλυντήριο διπλής παροχής νερού (hot and cold fill) με δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα κι εξοικονόμησε ενέργεια μέχρι  και 55%.

Σε ποια θερμοκρασία ρυθμίζουμε το κλιματιστικό για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

Ρύθμισε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και 20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια.

Επίλεξε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης και τεχνολογίας inverter. Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με αντίστοιχη Α+ οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 21% στην ψύξη και 32% στη θέρμανση.

Η οικονομία που προσφέρουν οι λαμπτήρες LED.

Προτίμησε λαμπτήρες LED. Μπορείς να εξοικονομήσεις μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας. 

Και ακόμη:

→ Μην αφήνεις τις συσκευές σου σε κατάσταση stnadby.

→ Σβήσε τον υπολογιστή σου όταν δε σου είναι απαραίτητος.

→ Βγάλε το φορτιστή από την πρίζα. Η ποσότητα ενέργειας που χάνεται όταν αφήνεις μονίμως τον φορτιστή στην πρίζα είναι το 95% της συνολικής φόρτισης, ενώ μόνο το 5% χρησιμοποιείται για τη φόρτιση. 

 Ποιες συσκευές αυξάνουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Κοινοποίηση