Απλά tips για να μειώσουμε την κατανάλωση νερού στο σπίτι

0
 
Στην εποχή της κρίσης ένα από τα βασικότερα έξοδα που βαραίνουν τον οικογενειακό προυπολογισμό είναι αυτό των λογαριασμών του νερού και του ρεύματος. Αγαθών απαραίτητων για την καθημερινότητα της οικογένειας που σε πολλές περιπτώσεις όμως, μπορούν ν' αποδειχτούν εξαιρετικά ακριβά.
 

 

Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού στο σπίτι – μειώνοντας έτσι και τ' αντίστοιχα έξοδα:

 

 
1. Ελέγχουμε τακτικά τη λειτουργία των μπαταριών σε κουζίνα και μπάνιο καθώς και τις βρύσες σε κήπο και μπαλκόνι.
Η πρόληψη αποτελεί τη καλύτερη συνταγή για ν' αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Εάν εντοπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα καλούμε αμέσως τον αρμόδιο τεχνίτη – εκτός κι εάν είναι κάτι που μπορούμε να διορθώσουμε μόνοι μας. Σε κάθε περίπτωση δεν αναβάλουμε την επίλυση του προβλήματος. 
 
2. Δεν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση όταν πλένουμε τα χέρια, τα δόντια ή ξυριζόμαστε.
Χρησιμοποιούμε το νερό που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια κλείνουμε την βρύση. Εάν αφήσουμε το νερό συνέχεια ανοιχτό η σπατάλη είναι μεγάλη.
 
3. Περιορίζουμε την κατανάλωση του νερού στον κήπο.
Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα (που ούτως ή άλλως δε βοηθάει τα φυτά μας) και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που έχουμε γκαζόν. Μπορούμε να διαβάσουμε εδώ σε προηγούμενο άρθρο του Praktikesidees,  6 βασικά tips για να μειώσουμε την κατανάλωση του νερού στον κήπο μας.
 
4. Πλένουμε το αυτοκίνητό μας με τον κουβά και το σφουγγάρι κι όχι με το λάστιχο.
Η κατανάλωση του νερού όταν χρησιμοποιούμε το λάστιχο είναι πολλαπλάσια.
 
5. Αλλάζουμε τα παλιό καζανάκι με σύγχρονο.
Όπως αναφέρει στο site της η Ε.Υ.Α.Θ. (Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) το τράβηγμα στο καζανάκι αντιστοιχεί στο 1/3 της όλης κατανάλωσης νερού στο σπίτι! Αντικαθιστούμε λοιπόν τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα, διπλής ροής, ή έστω ρυθμίζουμε το φλοτέρ.
 
6. Προσέχουμε την κατανάλωση νερού όταν κάνουμε ντους.
Στο ντους αντιστοιχεί επίσης σημαντικό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης νερού στο σπίτι. Είμαστε λοιπόν εξαιρετικά προσεκτικοί αποφεύγοντας τις υπερβολές. Έτσι, για παράδειγμα, δε γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό για να κάνουμε μπάνιο. Μια καλή κίνηση για λιγότερη κατανάλωση είναι, ακόμη, το ν' αντικαταστήσουμε το παλιό τηλέφωνο του ντους με σύγχρονο ρυθμιζόμενης ροής νερού.
 
7. Χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων.
Το πλύσιμο με πλυντήριο πιάτων συνήθως κάνει πολύ μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση νερού από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Στην περίπτωση πάντως που πλένουμε τα πιάτα με το χέρι προσέχουμε να μην αφήνουμε το νερό να τρέχει συνέχεια.
 
8. Είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων.
Έτσι, δε βάζουμε πλυντήριο για λίγα ρούχα όπως επίσης και δεν το γεμίζουμε υπερβολικά καθώς στην πρώτη περίπτωση κάνουμε σπατάλη νερού ενώ στη δεύτερη το πλύσιμο των ρούχων δεν θα είναι καλό και πιθανότατα να χρειαστεί και δεύτερη πλύση.
 
…………………………………………………………
* Image by Steved np3 / Freepic.com
 
 
Κοινοποίηση