Οδήγηση στη βροχή: πρακτικές συμβουλές

0

Η οδήγηση κατά τη διάρκεια βροχής εγκυμονεί πάντοτε σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη δική μας ασφάλεια που επιβαίνουμε στο αυτοκίνητο όσο και των άλλων που βρίσκονται στο δρόμο, είτε εντός οχημάτων είτε πεζοί.

Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν:

Κατά τη διάρκεια της βροχής:

– διατηρούμε πάντα χαμηλή ταχύτητα. Το νερό ως γνωστόν μειώνει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού και έτσι η χαμηλή ταχύτητα μας δίνει τον χρόνο που είναι απαραίτητος για ν’ αντιδράσουμε σωστά σε οτιδήποτε απρόοπτο συμβεί στο δρόμο.

– προσπαθούμε να έχουμε την προσοχή μας απόλυτα εστιασμένη στην οδήγηση. Καλό είναι ν’ αποφεύγουμε τις συζητήσεις, τη χρήση του κινητού (αυτή γενικώς πρέπει να την αποφεύγουμε όταν οδηγούμε), την παρακολούθηση του ραδιοφώνου.

– αποφεύγουμε τις οποιεσδήποτε λακούβες με νερό – μπορούν τόσο να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητο όσο και να το αποσταθεροποιήσουν επικίνδυνα.

– εάν η βροχή είναι ιδιαίτερα δυνατή, ίσως είναι καλύτερο να σταματήσουμε σε κάποιο ασφαλές σημείο περιμένοντας να κοπάσει. Με τα φυσικά φαινόμενα είναι φρόνιμο να μη ρισκάρουμε. 

Απαραίτητες προληπτικές ενέργειες (‘better safe than sorry’):

– Κάθε Σεπτέμβρη – πριν ξεκινήσουν οι βροχές, αλλά και αργότερα σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων μας. Εάν καθαρίζουν δηλαδή σωστά το τζάμι του αυτοκινήτου χωρίς παράλληλα να του προκαλούν ζημιά. 

– Ελέγχουμε σχολαστικά την κατάσταση των ελαστικών μας.

Έτσι, επισκεπτόμαστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιον ειδικό που εξετάζει το πέλμα, το βάθος των αυλακώσεων και τη γενικότερη κατάστασή των ελαστικών. Μάλιστα οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι καλό στα 10.000 – 15.000 χιλιόμετρα να επισκεφτόμαστε κάποιο βουλκανιζατέρ και να αλλάζουμε τα λάστιχα πηγαίνοντας τα μπροστινά πίσω και το αντίστροφο. Επίσης, ελέγχουμε τακτικά την πίεση του ελαστικού ώστε να είναι σύμφωνη με την τιμή που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου – αυτό μπορεί να γίνεται στο βενζινάδικο που προμηθευόμαστε καύσιμα. Ας μη λησμονούμε ποτέ, ότι τα ελαστικά που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλειά μας – είναι τα εξαρτήματα εκείνα του αυτοκινήτου που μας φέρνουν σε επαφή με το ολισθηρό οδόστρωμα.

Κοινοποίηση