Πως θ’ αποφύγουμε το νοθευμένο μέλι

0

Η μεγάλη διατροφική αξία του μελιού είναι αναμφισβήτητη·  όταν όμως το μέλι είναι πραγματικά αγνό. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του μελιού που αγοράζουμε για την οικογένειά μας καθώς το νοθευμένο μέλι δε διαθέτει τις ευεργετικές ιδιότητες του αγνού.  

Πως όμως θα μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε το νοθευμένο μέλι όταν μάλιστα δε διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να το διακρίνουμε;  Ο ΕΦΕΤ δίνει 3 βασικές οδηγίες που εάν τις ακολουθήσουμε θα περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο:  

1. Είναι καλό ν’ αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση καθώς και η αγορά  από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

2. Το μέλι πρέπει να είναι συσκευασμένο σε βάζο κι όχι χύμα και να φέρνει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

3. Όσον αφορά το κρυσταλλωμένο μέλι (ή ζαχαρωμένο όπως συνήθως το λέμε):  Συνηθίζουμε λανθασμένα να συνδέουμε το μέλι που έχει κρυσταλλώσει με το νοθευμένο. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος τώρα για να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι από το νοθευμένο είναι ο εξής:

Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Εάν το μέλι διαλυθεί μέσα στο νερό τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα καθίσει αδιάλυτο στο πάτο του ποτηριού. 

Εδώ μπορούμε να δούμε άλλους 3 απλούς τρόπους για να ξεχωρίσουμε το αγνό μέλι.

Κοινοποίηση