Μάτια & υπολογιστής: μια δύσκολη σχέση…

0

Οι περισσότεροι πλέον περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπροστά από ένα computer. Στη δουλειά (που πλέον χωρίς PC σχεδόν τίποτε δε γίνεται), στο σχολείο, στο σπίτι ακόμη και στις διακοπές ο υπολογιστής είναι απαραίτητη συντροφιά. Μόνο που συχνά τα μάτια κουράζονται από την υπερβολική χρήση του. Το Praktikesidees.gr λοιπόν, συγκέντρωσε μια σειρά από έξυπνες και χρηστικές ιδέες για να ξεκουράζουμε τα ματάκια μας από το PC ovredose ή εν πάσει περιπτώσει να μειώσουμε την αναπόφευκτη ταλαιπωρία τους!

Πιο συγκεκριμένα:

i.   Τραβάμε το βλέμμα μας από τον υπολογιστή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ξεκουράζουμε κοιτάζοντας ένα μακρινό αντικείμενο. Ακόμη καλύτερα, σηκωνόμαστε για ένα σύντομο ξεμούδιασμα.

ii.  Αποφεύγουμε τα μικρά γράμματα – εστιάζοντας σε αυτά το μάτι ταλαιπωρείται. Προτιμούμε να γράφουμε και να διαβάζουμε με γραμματοσειρές που είναι ευανάγνωστες.

iii. Όταν ένα κείμενο είναι υπερβολικά μεγάλο είναι προτιμότερο να τα εκτυπώσουμε και να το διαβάσουμε από το χαρτί. Δεν είναι η οικονομικότερη επιλογή (χαρτί, μελάνια κ.ο.κ) αλλά είναι πιο ξεκούραστη για το μάτι.

iv. Όταν κοιτάζουμε συνεχώς την οθόνη του υπολογιστή σας, τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν σπανιότερα. Έτσι, δεν λιπαίνονται όπως θα έπρεπε κάτι που οδηγεί στο να ξηραίνονται και να κοκκινίζουν. Γι' αυτό είναι καλύτερο να τοποθετούμε την οθόνη κάτω από το επίπεδο των ματιών μας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να ανοίγουν υπερβολικά για να δουν τα απεικονιζόμενα σε αυτή.

v.  Ρυθμίζουμε σωστά (με τη συμβουλή κάποιου τεχνικού ή του εγχειριδίου χρήσης) τις ρυθμίσεις 'brightness' και 'contrast' της οθόνης μας. Είναι σημαντικές καθώς βοηθούν τόσο στο να βλέπουμε καλύτερη εικόνα όσο και να αποφεύγουμε την άσκοπη ταλαιπωρία των ματιών μας.

vi. Ελέγχουμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο την υγεία των ματιών μας επισκεπτόμενοι ένα οφθαλμίατρο.

vii.Τέλος, αποφεύγουμε μετά από μια κουραστική μέρα μπροστά στον υπολογιστή να κουράσουμε περαιτέρω τα μάτια μας με το να παρακολουθήσουμε τηλεόραση ή να διαβάσουμε ένα κείμενο με μικρά γράμματα, ιδιαίτερα μάλιστα χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό.

Κοινοποίηση