5 απλά λάθη που «πονάνε» την τσέπη μας

0

Επειδή στη σημερινή οικονομική συγκυρία και η παραμικρή μείωση των περιττών εξόδων είναι σημαντική, ιδού 5 απλά λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και που εάν μάθουμε να τ’ αποφεύγουμε μπορούμε να γλιτώσουμε χρήματα που φεύγουν από δω κι από εκεί, πραγματικά, χωρίς λόγο:

1. Δεν αξιοποιούμε σωστά το πλαστικό χρήμα

Πόσοι από εμάς έχουν πραγματικά ασχοληθεί με τις κάθε είδους ‘επιστροφές’ ή ‘bonus’ που μας προσφέρουν οι κάρτες που χρησιμοποιούμε πλέον κατά κόρον για τις καθημερινές μας συναλλαγές; Κι όμως εάν ασχοληθούμε σοβαρά και εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχουν μπορούμε να πετύχουμε μία αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρημάτων από τις μελλοντικές μας αγορές.

2. Αγοράζουμε το καφεδάκι μας απ΄ έξω

Μικρό το έξοδο θα πείτε. Είναι όμως έτσι; Ένας απλός υπολογισμός θα μας πείσει για το αντίθετο: 1 καφές ημερησίως x 1,5 €  x 30 ημέρες = € 45 το μήνα. Δεν το λες και μικρό το ποσό τελικά… Η λύση; το φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο γραφείο ή έστω αγοράζουμε μία από τις πολλές μηχανές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ακόμη και το κόστος αγοράς μίας τέτοιας μηχανής θα έχει αποσβεστεί μέσα σε 2-3 μήνες από την οικονομία που θα μας κάνει ενώ και η ποιότητα του καφέ που προσφέρουν είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων εξαιρετική.

3. Κάνουμε συνδρομές για υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστα

Εάν π.χ. σας εντυπωσιάζουν τα περίφημα ετήσια πακέτα χαμηλού κόστους που κάνουν τα διάφορα γυμναστήρια κι αναρωτιέστε «πως βγαίνουν» η απάντηση είναι απλή. Βγαίνουν γιατί οι περισσότεροι πληρώνουμε τη συνδρομή, ξεκινάμε μ’ ενθουσιασμό τον πρώτο μήνα και μετά δεν ξαναεμφανιζόμαστε στο γυμναστήριο.

Προσέχουμε λοιπόν να πληρώνουμε συνδρομές μόνο για υπηρεσίες που έχουμε από πριν εξετάσει προσεκτικά και είμαστε βέβαιοι ότι τις χρειαζόμαστε πραγματικά και ότι θα τις χρησιμοποιούμε σταθερά και για όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο τις πληρώσαμε.

4. Αγοράζουμε ρούχα που όμως …υπάρχουν ήδη κάπου στην ντουλάπα μας

Εάν στην πραγματική ανάγκη για ένα δεύτερο γαλάζιο πουκάμισο θελήσουμε ν’ απαντήσουμε με μία επίσκεψη και αγορά στο πλησιέστερο πολυκατάστημα τότε η αντιπρόταση είναι να έχει προηγηθεί της επίσκεψης αυτής, ένα καλό και σε…βάθος ψάξιμο σε ντουλάπες και συρτάρια. Γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχει κάπου καταχωνιασμένο ένα, που αγοράσαμε κάποτε, το φορέσαμε για λίγο και στην πορεία το …ξεχάσαμε.

Γιατί εάν δεν το κάνουμε αυτό είναι βέβαιο ότι όταν κάποια στιγμή αργότερα το ξαναβρούμε θα νιώσουμε εκείνη τη γνώριμη αίσθηση απογοήτευσης για το 50ευρο που πραγματικά πήγε χαμένο…

5. Αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που όντως χρειαζόμαστε

Αυτό το λάθος είναι μια πραγματικά …μεγάλη πληγή στην τσέπη μας. Μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για 5 πράγματα για το σπίτι και φεύγουμε με δέκα. Και το χειρότερο είναι ότι συνήθως οι περιττές αγορές αφορούν πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ ή θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστα. Ποια είναι λοιπόν η …σωτηρία; 

Πρώτον, πηγαίνουμε πάντοτε στο σούπερ μάρκετ με συγκεκριμένη -γραπτή- λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμαστε και δεύτερον, αποφεύγουμε να επισκεφτούμε οποιουσδήποτε  άλλους χώρους του καταστήματος εκτός από αυτούς που φιλοξενούν τα συγκεκριμένα πράγματα που υπάρχουν στη λίστα μας. Για να μη βρεθούμε μετά από λίγο καιρό στη δυσάρεστη θέση να κοιτάζουμε στοιβαγμένα στα ντουλάπια μας μια σειρά από πράγματα που πληρώσαμε ‘χρυσά’ και δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία απολύτως χρησιμότητα για εμάς.

Κοινοποίηση