Πληρώνοντας με κάρτα: πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη;

0

Το περίφημο "πλαστικό χρήμα", μεταφράζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες καρτών:

i. Tην πιστωτική κάρτα,

ii. Την prepaid – προπληρωμένη κάρτα  και,

iii. Την χρεωστική κάρτα.

Κι αν και η αλήθεια είναι πως η πληρωμή με κάρτα αντί για μετρητά μας προσφέρει μία σειρά από σημαντικές διευκολύνσεις, με βασικότερη όλων το ότι δε χρειάζεται να κουβαλάμε χρήματα επάνω μας, αυτή δεν παύει ωστόσο να έχει και τις "παγίδες" της…

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε μία από αυτές τις 3 βασικές κατηγορίες καρτών:

 

Πιστωτική κάρτα:

Το μεγάλο μειονέκτημα της πιστωτικής κάρτας είναι φυσικά το …επιτόκιό της αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε εύκολα να πέσουμε στην παγίδα του να ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες.

Το πλεονέκτημα της πιστωτικής κάρτας από την άλλη, πέραν του ότι διευκολύνει στις συναλλαγές, έγκειται στη δυνατότητα που παρέχει για εξόφληση των υποχρεώσεών μας σε άτοκες δόσεις. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι πια, εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Μία ακόμη ευκαιρία που παρέχεται μέσω των πιστωτικών καρτών είναι η δυνατότητα να επωφεληθούμε από τα  προγράμματα επιστροφών ή επιβράβευσης  που αρκετές τράπεζες προσφέρουν πλέον.

 

Prepaid – προπληρωμένη κάρτα:

Η προπληρωμένη κάρτα είναι  ιδιαίτερα δημοφιλής στις online αγορές καθώς προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας: το ότι περιέχει δηλαδή ένα συγκεκριμένο ποσό οπότε το όποιο ρίσκο περιορίζεται στο ελάχιστο. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της δεν μπορεί να "ξεφύγει" καθώς έχει συγκεκριμένα οικονομικά όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί. Τέλος, μία ακόμη χρησιμότητα της προπληρωμένης κάρτας είναι ότι μπορεί να δοθεί ακόμη κι ως δώρο σε κάποιο οικείο πρόσωπο για να πραγματοποιήσει με δική του επιλογή τις αγορές που επιθυμεί.

Το βασικό μειονέκτημα της προπληρωμένης κάρτας από την άλλη, είναι ακριβώς το ότι περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό – συνεπώς δε διευκολύνει και τόσο στις καθημερινές συναλλαγές αφού θα χρειάζεται τακτικό "γέμισμα" από τον ιδιοκτήτη της. Θα λέγαμε ότι είναι μία κάρτα "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα του e-shopping.

 

Χρεωστική κάρτα

Η χρεωστική κάρτα τέλος, έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι μία κάρτα ιδανική για τις καθημερινές μας συναλλαγές. Χρησιμοποιώντας την χρεωστική κάρτα, παύεις να έχεις το άγχος του να κουβαλάς μετρητά πάνω σου και μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα – από τα απλά καθημερινά μικροψώνια της οικογένειας έως και μεγαλύτερες αγορές. Είναι ένα "εργαλείο" κομμένο και ραμένο στα μέτρα των αναγκών των καθημερινών μας συναλλαγών. Έχουμε ξεχάσει να πάρουμε χρήματα μαζί μας; Με τη χρεωστική κάρτα μπορούμε να κάνουμε σχεδόν όλες τις απαραίτητες συναλλαγές.

Το κύριο μειονέκτημά της από την άλλη είναι ότι αν και το ρίσκο του να παρασυρθούμε είναι κατά πολύ μικρότερο απ' ότι στην περίπτωση της πιστωτικής καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα χρήματα που υπάρχουν στον τραπεζικό μας λογαριασμό, αυτό δεν παύει να είναι υπαρκτός. Γιατί, αναμφίβολα, ο πειρασμός να ξοδέψεις είναι πολύ μεγαλύτερος όταν γνωρίζεις π.χ. ότι έχεις π.χ. τα € 1.000 του μισθού στο λογαριασμό σου και την χρεωστική κάρτα στο χέρι, από το να έχεις ένα συγκεκριμένο μικρό ποσό στην τσέπη σου.

 

Δείτε εδώ τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε πιστωτικές κάρτες.

 

Κοινοποίηση